Събития

Въвеждат безплатно следване в приоритетни специалности

  17.01.2018 15:37             
Въвеждат безплатно следване в приоритетни специалности

Безплатно обучение по приоритетни специалности в университетите обмислят в министерството на образованието като мярка срещу недостига на кадри, предаде Нова телевизия. Целта е да се стимулира интересът към специалностите, от които ще има най-голяма нужда на пазара на труда в бъдеще. Възможно е таксите изцяло да отпаднат за студентите по педагогика, математика, химически науки, физически науки, религия, материали и материалознание. Същевременно държавното финансиране може да бъде напълно спряно за 15 неприоритетни специалности, сред които, икономика и администрация и управление.
"Тези, в които бих казал, че в най-голяма степен избуя и се увеличи през последните 20 години нерационалното търсене на висше образование - търсене заради самото висше образование, не заради реализацията", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Висшите училища, в които не бъде утвърден държавен прием, ще могат да продължат да обучават студенти по тези специалности, но платено. От Съвета на ректорите подкрепят идеята. Промени ще има и при евростипендиите. Средствата за тях вече ще се осигуряват от хазната, а ректорите ще решават какъв да е размерът им и на колко студенти да се дават.

Допълнително ще бъдат финансирани и филиалите на университети в бедни региони на страната като Враца, Видин, Смолян и Кърджали - с цел висшето обучение там да се съхрани. Междувременно стана ясно, че нито едно висше училище у нас не е успяло да запълни приема си през настоящата учебна година.