Свят

Голяма заплаха е надвиснала над всеки, който използва Android

  17.01.2018 10:05             
Голяма заплаха е надвиснала над всеки, който използва Android

Компанията за киберсигурност Kaspersky обяви, че е открила най-способния и изпипан троянски код за Android досега. Той е кръстен Skygofree и според компанията досега друг подобен зловреден код за Android не е бил откриван.

Всичко свързано с троянския код се оказва много добре премислено и разработено. Той се разпространява чрез фалшиви мобилни страници, които се представят за страници на популярни мобилни оператори. Те предлагат на потребителите да изтеглят и инсталират приложение, което уж трябва да подобри качеството на мобилната връзка и да увеличи скоростта на теглене. В действителност потребителите, които са се излъгвали, инсталират самия троянски код.

Според Kaspersky Skygofree е дело на италианска компания за киберсигурност. Вирусът се разработва още от 2014 г., но първите му версии нямат нищо общо със сегашните му способности. Добрата новина е, че Skygofree може да се инсталира единствено от потребителя. Ако той не инсталира приложения от неофициални източници, няма как да бъде жертва на Skygofree. Троянският код използва 5 познати уязвимости в Android.

Новите версии на платформата вече имат и необходимите защити. Повечето потребители обаче използват по-стари версии на мобилната операционна система. На най-голям риск са изложени тези, които са отключили и достъпа до ядрото, за да могат да модифицират платформата или да използват други неофициални приложения с повече функции. Skygofree има способността да проследява почти цялата комуникация на заразеното устройство. Троянският кон може да извлича информация и от приложения като WhasApp, Facebook, Skype, Twitter и Viber.

Освен това може да се командва чрез SMS. Има възможност за записване на въвежданата от потребителя информация и освен това може да записва случващото се на екрана. Има и функция за активиране на вградените камери на телефона и запис на видео и аудио. Според Kaspersky досега не е имало троянски кон или друг вирус за Android, Който едновременно да може толкова много различни неща.

Най-добрата защита за потребителите остава повишеното внимание и да не инсталират приложения от неофициални източници. Също така и да използват възможно най-актуална версия на Android, която има защити за повечето уязвимости, които се използват от Skygofree.БЛИЦ