Крими

ГДБОП подхвана сайт с детско порно от Видин

  16.01.2018 18:55             
ГДБОП подхвана сайт с детско порно от Видин

Сайт, с отворена "чат стая" ,в която се публикуват снимки и видеоклипове на ученици от Видин, придоби поплярност в последните дни и внесе смут сред ученици, родители и учители, сигнализира в свой материал радио "Видин".
Някои от публикуваните снимки са безобидни, но има и меко казано провокативни, които навеждат над мисълта за детско порно. Последните проучвания показват, че саътът е създаден от IP адрес във Вашингтон, САЩ. Първоначално чат стаята е била затворена, в нея се е влизало само с парола на потребител, а сега паролата е отпаднала и всеки може да я види и да публикува снимки.
"Знаем за този сайт. Непрекъснато се говори на учениците да внимават какви снимки публикуват... Има правила във Фейсбук и те трябва да ги спазват... Призовавам и за повече внимание от страна на родителите... Подали сме сигнал в полицията... Апелирам, чрез Вас, да предизвикаме дискусия със специалист от ГДБОП по темата, за да се обясни на учениците, че трябва да внимават какво публикуват... Не се знае кой е крайният потребител на този сайт... Има притеснени родители и ученици, защото снимките се качват без тяхно знание", коментира пред радиото Румяна Петрова, директор на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин. 
Сигнали до полицията има подадени и от родители на деца, чийто снимки са публикувани в сайта. Коментарите в чат стаята са нецензурни и подигравателни, а често потребителите не знаят, че дори да са прикрити зад измислени имена, лесно може да бъде проследен айпи адреса от който влизат.
От Сектор "Киберпрестъпност" към ГДБОП са коментирали пред медията, че има подаден сигнал и по случай се работи.