Събития

Пореден скандал в спешното отделение: Майка на 5-годишно дете изрева от доктори

  16.01.2018 16:53             
Пореден скандал в спешното отделение: Майка на 5-годишно дете изрева от доктори

Пореден скандал в Спешно-приемно отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца е на път да предизвика отчаянието на хората. Майката на 5-годишно дете написа покъртително писмо до „Конкурент“, в което обяснява, че синът й е бил отпратен от медицинското звено с опасна рана на главата, която би могла да застраши живота му. Цялата история и сигналът ще изпратим до Регионалната здравна инспекция, която напоследък брои безобразията в СПО-то /спестяваме само имената на засегнатите пациенти по тяхна молба – б.р./.

„Два пъти за последните 5 години имах нещастието да се докосна до „работата” на СПО във Враца и с отговорност заявявам, че по-добре да бъде затворено, ае хората да знаят, че няма спешно отделение в града им, отколкото да хабят нерви и да се заблуждават, че са получили медицинска помощ“, това е написала читателката на „Конкурент“.

Тя се връща назад във времето от преди 4 години, когато в бързината да сготви, си е отрязала част от безименния пръст. Увисналото парче месо било промито и превързано в СПО, но не и зашито. Била препратена към личния лекар, защото потърсила помощта на спешните медици в почивмен ден. Заради забавянето и неадекватната лекарска намеса, цял месец ходила на превръзки при специалист, тъй като раната гноясала.

Като дежавю обаче е поредното посещение в СПО, което се случва пак в почивен ден, твърди авторката на сигнала. „На 13 януари синът ми, който е на 5 години, се подхлъзна у дома. Както казват старите хора „имало е да става лошото”. Детето падна вкъщи, подхлъзна се на ламинирания паркет и за наш лош късмет се удари в панта на гардероб. С падането изпищя и аз скочих към него, за да видя дали се е ударил силно. Поглеждайки към него видях рана с дължина около 3 см., от която бликаше кръв. Веднага взех кърпа, с която да притисна и тръгнахме към спешното“, пише в сигнала врачанката. За нейна изненада не чакали дълго в коридора. Тя била сигурна, че „раната ще бъде залепена, тъй като с просто око се виждаше, че е дълбока няколко милиметра, а и кръвта струеше. Обясниха ми, че няма нужда. Промиха го, сложиха стерилна марля и ми казаха в понеделник да го погледне и личният лекар“. Майката питала няколко пъти не е ли необходимо поне мястото да се залепи. Обяснили й, че синът й „просто се е ожулил”. Авторката на сигнала описва, че реално били обслужени от една мила госпожа, за която не може да се каже дали е лекар или медицинска сестра. Тя повикала лекар. „Той каза, че на детето му няма нищо и че „ до сватбата ще има още много да пада”. В издадения от СПО лист за преглед фигурира името на д-р Пламен Петров“, пише още в сигнала до „Конкурент“.

Майката за пореден път попитала дали няма да е по-добре да се залепи раната. Отговорили й, че не е необходимо, а и „дори да трябвало да се лепи, нямали консумативи“. Майката предложила да иде да купи лепило, както си купила инжекцията против тетанус, но отново я разубедили.

В понеделник, на 15 януари, тя завела сина си при личния лекар, който когато видял раната, веднага я изпратил при хирург, защото раната била не охлузна, както пише в листа за преглед, издаден от СПО-то, а разкъсно-контузна.

Хирургът д-р Емилиян Кюркчийски веднага вкарал детето в операционната, където зашил раната. „Не зная точно колко са конците на раната, тъй като между писъците на изплашеното дете и собственото си свито сърце, пропуснах да питам. В края на седмицата трябва да се смени превръзката, след което лекарят ще прецени кога да премахне и конците“, пише още в сигнала.

Жената продължава откровено: „Имах най-голямото желание да отида в СПО и да вдигна скандал. Отказах се - какво ще поправя?! Не ги трогна пищящо 5-годишно дете, та аз ли ще го направя? Заставам зад идеята да има общински болници и здравеопазване, а не само частни, НО защо са ни държавните, щом неглижират повечето случаи и в крайна сметка получаваме необходимите медицински грижи от частните лечебни заведения?!“, пита в сигнала си врачанката.

 

Снимката е илюстративна