България

Ето какво ни чака след въвеждането на ТОЛ системата

  16.01.2018 09:45             
Ето какво ни чака след въвеждането на ТОЛ системата

Вчера бе подписан договорът за ТОЛ системата по пътищата. Ето какво ще се случи след въвеждането й: „ТОЛ системата, която ще бъде въведена по пътищата на страната, ще обхване тежкотоварния транспорт – всички превозни средства над 3,5 тона”, обясни в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.

„Целта е да се промени настоящия модел за финансиране на пътищата. Към настоящия момент над 2/3 от приходите се формират от леките автомобили. Това е несправедливо и неправилно”, коментира инж. Веселин Давидов. „Фокусът на тол системата ще е основно върху транзитни трасета, пътищата със свързващо транснационално значение”, уточни той.

"Предвидено и автобусите да могат да бъдат обхванати от оборудването на тол системата. Самото тарифиране на този етап все още не е финализирано. За автобусите трябва да се вземе политическо решение - дали при тях трябва да винетния принцип или трябва да се премине към принципа на изминато разстояние т.е. тол такси", каза още инж. Давидов. БЛИЦ