Събития

Животновъди от Врачанско протестираха в София

  15.01.2018 17:04             
Животновъди от Врачанско протестираха в София

50-ина животновъди от цялата страна, след които и от Врачанска област, протестираха днес пред Министерски съвет. „Нашите претенции са към Наредба №3 и нейното отпадане,“ каза пред „Конкурент“ Габриел Димитров. Човекът, който отглежда крави в белослатинското село Попица беше един от представителите на региона на протеста.

„След като видяхме, че никой не ни обръща внимание пред Министерски съвет, отидохме в министерството на земеделието и храните. Там ни обясниха, че на заявленията ни ще бъде даден отговор в едномесечен срок“, допълни Димитров. Този срок изтича на 21 януари, когато животновъдите отново ще идат до София на жълтите павета.

„Най-общо претенциите ни са към Наредба №3, която ни задължава да отчитаме всеки литър мляко чрез фактури. А прекупвачите и мандраджиите отказват да ни издават фактури за предадената от нас суровина. От това ние губим евросубсидиите, които получаваме не на литър мляко, а на глава добитък. И така се получава „Параграф 22“, от който губим само ние“, допълни Габриел Димитров. Той и колегите му са твърдо решени да отстояват правата си и са готови на нов протест в столицата.

 

Снимката е илюстративна