Събития

Празнуваха Васильовден с песни, танци и забавления

  15.01.2018 16:04             
Празнуваха Васильовден с песни, танци и забавления

Екипът на Младежки център във Враца организира в петък празник за Васильовден, почитан от ромите като Банго Васил или Нова година. Партньори на събитието бяха възпитаници на ОУ „Христо Ботев“ от с. Баница, ръководители и ученици от ПГТР – Враца и със специалното участие на танцова формация „Магнифика“, Теодора Машова, треньор по бели денс към спортен клуб „Харизма“, Жаклин Петрова от клуб по Краезнание, журналистика, фотография и дискусии към младежкия център.
Празникът започна с провеждането на работилница, в която ученици от VII клас на ОУ „Христо Ботев“ – с. Баница не само изработиха много красиви и автентични сурвачки, но и украсиха специално подготвени за целта табло и „дърво на желанията“ със своите лични послания и пожелания за новата година, написани на български и ромски.
Програмата продължи с демонстрация на ритуала „Сурва“, представяне на есе, посветено на темата за доброто в хората, произтичащо именно от техните различия, както и изпълнението на традиционни и съвременни български, ромски и ориенталски песни и танци. В края на празненството всички участници получиха грамоти за своя принос към взаимното опознаване на етнокултурното разнообразие и традиции, изготвени от Младежки център – Враца.