Събития

Ето как живеят хората в Северозапада

  13.01.2018 17:12             
Ето как живеят хората в Северозапада

48 села в Северозападна България с близо 9 000 жители изобщо нямат обществен транспорт, установи одит на Сметната палата. Други 43 населени места със 7 000 жители имат транспорт под 5 дни в седмицата, което затруднява достъпа до работа, образование, здравеопазване и административни услуги, бие тревога доклада на контролната институция. В три общини на област Монтана – Г. Дамяново, Чипровци и Якимово няма аптека.

При проверката Сметната палата е  установила още съществени пропуски в нормативната уредба и в действията на отговорните институции. Северозападна България е с трайно най-ниско равнище на развитие и е на последно място в ЕС по БВП на човек от населението. Районът обхваща областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч e с общо 51 общини.

В одита на Сметната палата е посочено още, че за последните 10 години необработваните площи в България са намалели от 5 процента до около 2%. Намалели са обаче и животновъдните стопанства, а по-малките - са изчезнали. Сухата статистика показва, че между 2007 и 2016 г. броят на говедовъдните стопанства са намалели с над 70%, в овцевъдството спадът е с близо 80 процента, а броят на свиневъдните ферми са намалели цели 16 пъти.