Събития

Врачанско училище скочи срещу промените в план-приема на ученици

  12.01.2018 13:57             
Врачанско училище скочи срещу промените в план-приема на ученици

Отворено писмо

от името на Обществения съвет, Училищното настоятелство и родители на ученици от  Средно училище „Христо Ботев“ – Враца

 

Граждани на Враца,

Обръщаме се към Вас с призив за спасяване на гимназиалното образование в най-старата учебна институция в региона – Средно училище„ Христо Ботев“. Според проекта за прием от следващата учебна година 2018/2019 гимназиалният етап остава с една-единствена профилирана паралелка. Това означава, че с един административен акт фактически се ампутира гимназиалната степен на образование. Решението, взето на съвещание на Областната и Общинската администрация, Регионалното управление на образованието и Търговско-промишлената палата, слага край на богатите 195-годишни традиции в просветното дело, които превърнаха Средно училище „Христо Ботев“ в люлка на поколения интелектуалци – лекари, юристи, икономисти, научни изследователи, хора на изкуството, люлка на паметта и обществения живот. Средно училище „Христо Ботев“ не е просто гимназия – то е състояние на духа, амбиция за себедоказване и изява, новаторство и креативност, които възпитават личности с достойна гражданска позиция. Оттук повеждат началото си редица културно-образователни институции в нашия град и за целта са подбирани най-квалифицираните педагогически кадри. Това е причината училището да се нарече алма-матер на хуманитаристиката във Врачанския край.

Като загрижени родители ние търсим качествено гимназиално образование за децата си. Плановете ни категорично са обвързани с тази институция. Ние подкрепяме регионалната политика на Общината, но сме убедени ,че Общината има нужда не само от тясно профилиращи специалисти на средно ниво, а и от такива млади хора, които търсят по-високо ниво на развитие и реализация.

Тревожно се питаме дали този дисбаланс не нарушава конституционните права на младите граждани на Северозапада и не ги превръща в заложници на поредния експеримент в образованието. По какъв начин ще ги стимулира да останат и да се реализират в родния край?! Много от семействата няма да се примирят с това механично решение и имат нагласата да потърсят добри училища за децата си в други региони. Притеснени сме от това, че в училището ще остане една паралелка с ограничен брой ученици и ние обсъждаме къде ще е по-добре да преместим семействата си, за да могат нашите деца да се обучават по предпочитаните от тях профили. Дали това ще стане в Монтана, Ботевград, Правец или Мездра, за които Враца осигурява основната работна ръка и в момента, няма значение. Ние изцяло подкрепяме желанията на своите деца и техните мечти. Молим Ви, не потъпквайте  мечтите им. На Общината ще трябват и доктори, и учители, и юристи.

Апелираме за Вашето разбиране и активна гражданска подкрепа, за да спасим профилираното гимназиално образование в Средно училище „Христо Ботев“ и да не го превръщаме в основно училище, което ще е обида за честта на институцията. Страхуваме се да не се налага близо 82% от учениците да потърсят реализация на мечтите си за обучение в други региони!