Здраве

Хората с тежко детство стареят по-бързо

  12.01.2018 12:36             
Хората с тежко детство стареят по-бързо

Трудности и лишения в детството изкуствено състаряват клетките, пише m24.ru. До този извод стигнали канадски учени от университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

Генетиците направили извода, че хората стареят по-бързо, когато се съкращава дължината на защитните участъци на краищата на хромозомите, които предпазват ДНК от повреждане. Теломерите са тези участъци, които се намират в ядрото на всяка клетка на човешкия организъм и именно те защитават ДНК от нарушения. При всяко делене на клетката те се съкращават и когато дължината им стане недостатъчна за ново деление, клетката умира.

Учените открили, че дължината на теломерите и тяхното състояние могат да се променят не само с възрастта, но и вследствие различни процеси в организма като депресии, бедност и стрес.

Колкото по-силни са симптомите на психическото разтройство и колкото по-дълго продължават, толкова по-кратки били теломерите. Тези на жителите на гето в Амстредам били между 100 и 170 букви по-кратки, отколкото у обитателите на благополучните райони на града.

Надя Горанова noviteroditelibg