Лайфстайл

В кои случаи не е ОК да правим подаръци на децата

  12.01.2018 12:35             
В кои случаи не е ОК да правим подаръци на децата

Понякога ви се иска ей така, без повод да зарадвате хлапето с подарък и това е супер по принцип, но, от друга страна, има няколко по-сложни ситуации, в които не е правилно да го правите.

От чувство на вина

Крещяли сте му безпричинно, били сте прекалено строги, имате много работа и малко време прекарвате заедно, въобще, по някаква причина се чувствате виновни пред детето.

Не е важно дали има реален конфликт, в който вие не сте прави, или просто не се чувствате достатъчно добри родители (а това се случва на всички). Не се опитвайте да загладите положението с играчка – това е пряк път към нарушаване на емоционалните отношения и към манипулиране от страна на хлапето.

При всеки конфликт то ще очаква и изисква компенсация във вид на подарък. Ще му бъдете интересни не сами по себе си, а като източник на предмети, които то мисли, че са му необходими.

Много по-добре е да обсъдите сложната ситуация, да поговорите откровено, да се извините, ако прецените, че трябва. Никакви, дори най-хубавите подаръци, не могат да заменят топлите отношения, основани на доверие помежду ви.

За манипулиране

„Ако си изядеш всичко, ще ти купя самолетче.“ Някои родители се опитват да подкупят детето, което е направило това, което те смятат за необходимо, дори в по-голяма възраст: „Ако всяка седмица си пишеш домашните редовно и учиш без тройки, ще ти купя каквото искаш.“

Това, на пръв поглед, е силно мотивираща схема, но в крайна сметка носи вреда, защото детето е необходимо да се научи да прави и неща, които невинаги са приятни, просто, защото трябва. То е длъжно да си учи уроците си преди всичко, за да добие знания, а не заради нова играчка.

Иначе ще му бъде много тежко в бъдеще – рано или късно подаръците ще загубят своята привлекателност и тогава как ще го мотивирате да учи за университета, да речем?

Разбира се, че може и е хубаво да поощрявате детето за успеха, например за добро поведение и отлично учене, и е напълно нормално да го възнаградите с нещо, но не бива да го подкупвате. Не е нужно и поощрението да е предмет – може да му подарите разходка, кино, екскурзия.

По задължение

Детето капризничи, крещи, тропа с крак, държи се грозно, истеричасва даже: „Купи миииииии!“ Е, недейте. Вероятно и вие мислите така, но е хубаво да ви го напомним – никога и при никакви обстоятелства не му позволявайте да налага желанията си по подобен груб начин.

С последни сили

Материалното ви положение в даден момент не е в добра форма – случва се на всеки и няма защо да се тормозите. Обаче сте си наумили въпреки всичко да дадете последните си пари или да влезете в заеми, за да не се чувства малкото нещастно.

То обаче, като всеки пълноправен и пълноценен член на семейството, е редно да бъде наясно с реалността и да му бъде обяснено по разбираем начин до какво би довела покупката на скъп подарък точно в този момент. Говорете с детето си, когато сте сигурни, че то ще ви разбере: „Сега не мога да ти купя това роботче – преди всичко трябва да купим продуктите за хранене за седмицата/ ново яке/ раница… Ще се наложи да изчакаш, миличък."

Не е нужно да му разкривате проблемите в дълбочина и да му напомняте непрекъснато, че нямате пари, но е важно то да бъде наясно, че изпитвате трудности в момента – не е страшно, пък и детето ще вникне в проблема. Покажете, че му съчувствате, и че не ви е лесно да вземете това решение, но понякога се налага.

 Източник: detstrana.ru

Превод: Марина Атанасова noviteroditeli