България

10 г. затвор за нелегален износ на лекарства

  12.01.2018 10:40             
10 г. затвор за нелегален износ на лекарства

Затвор при нелегален износ на лекарствени продукти в голям размер гласува комисията за борба с контрабандата с промени в Наказателния кодекс, приети на първо четене.

Новите текстове предвиждат това да се квалифицира за контрабанда, а предвиденото наказание е лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Промените предвиждат още при незаконно производство, съхранение, продажба на едро или дребно на лекарства да има затвор от 6 години.

“Неразривна част от промените в Наказателния кодекс трябва да са и промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С тях да се вмени като задължение на здравната каса да сключва договори, в които да съществува клауза, че ще плаща с пари от бюджета само на вносители и дистрибутори, които са съгласни да държат резерв на лекарства.” Това заяви председателят на комисията по контрабанда Емил Димитров. Той допълни, че това е допустимо при опазване на живота и здравето на хората.

Готвели се и промени в закона, според които ще се въведе разрешително за паралелен износ на лекарства. В момента режимът е свободен, като трябва само да се уведоми агенцията по лекарствата.

При приемането им реекспорт без разрешение също щял да се смята за контрабанда и да се наказва с лишаване от свобода.

dotbg.bg