България

Откъде идва прочутият израз за арменския поп?

  12.01.2018 10:37             
Откъде идва прочутият израз за арменския поп?

Откъде идва прочутият израз за арменския поп? Този въпрос усилено се дискутира в социалните мрежи, ден след като министърът на българското председателство на Съвета на ЕС го включи в коментара си за вчерашните протести.

„Нека протестират, всеки има право да изрази мнение, след като е решил, че точно днес е денят. Дано Европа успее да разграничи кой протест за какво е. Това е малко като да се оплачеш на арменския поп", заяви Лиляна Павлова.

В социалните мрежи веднага последваха стотици коментари – някои подкрепиха позицията на министъра, а други яростно я критикуваха, определяйки изказването й за дръзко. Трети пък усилено започнаха да търсят в Google историята на израза „Оплачи се на арменския поп“.

Според една от най-разпространените легенди, става дума за арменски архиепископ, който бил много близък до султана. Той се застъпил за българи, заточени в Диарбекир и осъдени на смърт. Според легендата, семействата им се обърнали за помощ към близкия до султана арменски архиепископ, а той помолил владетеля да освободи българите. Така те били помилвани.

Масово историците приемат това за измислица, тъй като не се споменават имената на архиепископа, султана или осъдените.

А защо днес изразът „Оплачи се на арменския поп“ се счита за знак за безнадеждност и загубена кауза, а не за спасение и добър изход от ситуацията, не се знае.

дарик