Събития

В Белоградчик вече знаят колко пари ще харчат

  11.01.2018 20:49             
В Белоградчик вече знаят колко пари ще харчат

Предложеният тазгодишен бюджет на Община Белоградчик е със заложени реално изпълними приходи от местна дейност. Това стана ясно при публичното му обсъждане, на което присъстваха кметът Борис Николов и председателят на местния парламент Мирослава Чавдарова.

Главният счетоводител Мариана Маринова представи бюджетната рамка в размер на 7 415 165 лв. Проектобюджетът е разработен съгласно разпоредбите в Закона за държавния бюджет на Република България, Закона за публичните финанси и Постановление №332 на Министерството на финансите от 2017 г. за изпълнение на държавния бюджет. Основната му цел е запазването на финансовата стабилност на общината и недопускане на рискове.

Приходите за финансиране на делегираните държавни дейности са субсидии от държавния бюджет. Приходите за местни дейности включват собствени приходи, изравнителна субсидия, целева субсидия за капиталови разходи и целева субсидия за зимно поддържане и снегопочистване.

При разработването на разходната част на проектобюджета, средствата за финансиране се определят по функции, дейности и параметри, съгласно единната бюджетна класификация.

Приходите и разходите за делегираните държавни дейности са 3 987 699 лв., а постъпленията от местни дейности са 3 427 466 лв. Налице е разлика с бюджета от 2017 г., който беше близо 10 000 000 лв. Тя е налице, тъй като в настоящия бюджет са заложени реално изпълними приходи.

Главният експерт „Бюджет и финансов контрол“ Петя Тонкова представи поименния списък за капиталовите разходи през 2018 г., които са в размер на 8 112 777 лв. От тях 4 203 000 лв. са субсидии от държавния бюджет, 54 178 лв. е преходният остатък, 50 000 лв. са собствените приходи, а останалата част от средствата са от мерки по енергийна ефективност в европрограми.

При разискването на бюджета бяха поставени въпроси и дадени предложения, свързани със засипването на отсечка от ул. „Миджур“, уточнения по някои параметри, касаещи здравеопазването и болницата. Подробности за размера на лихвите върху запорите и кредитите поиска председателят на общинския съвет Мирослава Чавдарова. Разбра се, че капиталовият трансфер за болницата ще е 50 000 лв.

След проведеното публично обсъждане на бюджета, предстои проектът да бъде внесен за разглеждане в общинския бюджет на следващото му заседание.