Събития

Бизнесът иска кадри, а не хейтъри във фейсбук АНАЛИЗ

  11.01.2018 15:54             
Бизнесът иска кадри, а не хейтъри във фейсбук АНАЛИЗ

Голям отзвук в социалните мрежи предизвика новината на „Конкурент“, че врачански фирми не могат да намерят обучени кадри, на които да дават заплати от 1 000 – 1 500 лева. Информацията се роди в началото на седмицата по време на съвещание, на което обсъждаха план приема в средните училища и гимназиите от догодина. Кметът Калин Каменов определи срещата като „историческа“ не само заради продължилите над 4 часа дебати по същината на въпроса – кое училище колко седмокласници има право да приеме от следващата учебна година. За дебатите вече писахме достатъчно. Знае се и че на 15 септември във Враца ще има 26 паралелки за обучение след VІІ клас. Средните училища и гимназиите също вече знаят с какво разполагат, за да формират бюджетите си за следващата учебна година.

Някак си встрани обаче остана въпросът на въпросите: „Ама наистина има ли заплата от 1 500 лева във Враца?“. Да, има такава месечна заплата и тя се предлага. Даже един от говорилите бизнесмени от Враца посочи, че в неговата фирма дават и по 1 700 лева месечно, но няма на кого, тъй като врачанските училища не обучават кадри за неговия бизнес. Няма да посоча името му, но нека читателите да знаят, че друга фирма от години работи съвместно с Професионалната техническа гимназия „Никола Вапцаров“, а нейните най-добри възпитаници се приемат с привилегии, ако желаят да работят в същото дружество. А фирмата работи от години по европейски стандарт и изнася продукцията си основно в Холандия и Западна Европа. Та там заплатите също са около и над 1 500 лева месечно. Но ръководството на дружеството ги дава на квалифицирани кадри, а не на хейтъри във фейсбук, които даже името си пишат с правописни грешки.

В строителството също се дават добри пари, стана ясно още на срещата от началото на седмицата. Неслучайно ръководството на Строителната камара дава стипендии и плаща общежитията на тийнейджъри, които биха искали да станат зидари и мазачи, фаянсаджии и строители. По неофициални данни онези, които работеха през миналото лято по блоковете от националната програма за енергийна ефективност са получавали по около 800 – 1 000 лева месечно. Но тъй като във Враца и общинвата няма достатъчно майстори на мазилки и поставяне на изолация, се е наложило внясането им отвън – от Пловдивско, от Пернишко, от Самоковско. Който не вярва, нека провери в бюрото по труда, където през летните месеци беше пховече от горещо заради липсата на достатъчно строители.

Подобно е положението във фирмите за ПВЦ-дограма, където изпитват остър дефицит на кадри. Заради националната програма за енергийна ефективност през последните години има бум в бранша, а работните места са роят. Заплатите в сектора също са около хилядарка на месец, като може и да надхвърлят тази цифра, взависимост от ангажиментите и натовареността на работното място.

Така че: работа във Враца има. И тя не е за минимална работна заплата. Но за да я дават, работодателите искат работниците им да имат нужния ценз и квалификация. Не става само с блъскане по клавиатурата и смартфоните!

Ако преди 30-40 години родителите съветваха своите деца“ „Учете, за да не работите!“, сега този призив трябва да е: „Учете занаят, за да имате хляб в ръцете си!“.