България

Защо детето гризе ноктите си

  11.01.2018 11:37             
Защо детето гризе ноктите си

Вашето дете може да гризе ноктите си по един куп причини - от напрежение, скука, стрес, просто навик или пък за имитация на някого. В повечето случаи това действие изразява най-вече неспокойствие.

Други прояви на напрежение са също така засмукването на палеца, играенете с косата и честото пипане на носа. При някои деца се среща и умишлено скърцане със зъби, което в много случаи продължава и при порастването.

Прегризването на ноктите е обезпокоително за всеки родител, защото навикът оставя най-много следи след себе си и тогава възниква въпросът какво можете да направите. На първо място научете причината за това. Говорете повече с детето, обсъдете какво го тревожи. Помислете добри какви стресови ситуации в семейството е имало напоследък. Не е изключено гризането на ноктите да е резултат от тормоз в училище или твърде много стрес от прекалена ангажираност. След като сте наясно с корена на проблема, го отстранете или поне започнете стъпки към премахването му.

Твърде вероятно е само това да не помогне, защото вече има изграден навик. Обяснете на детето колко вредно е да слагаме ръце в устата си и колко микроби има по ноктите ни. Бъдете хитри и измислете ритуал по разкрасяване на ръцете един път седмично - нещо като детски маникюр. Например търкайте ръцете със скраб, изпилете леко ноктите и намажете крем. След това обяснете, че са твърде хубави, за да ги разваляме гризейки ги. Бъдете постоянни и упорити, правете забележка винаги, когато видите неприятния навик. В краен случай използвайте лютив лак, предвиден точно за такива проблеми.

mama24.bg