Събития

Вдигат наново срутения мост в Малорад СНИМКИ+ВИДЕО

  09.01.2018 16:15             
Вдигат наново срутения мост в Малорад СНИМКИ+ВИДЕО

Започнаха дейностите по възстановяването на моста във врачанското село Малорад, бутнат от наводненията през лятото на 2014 г. Съоръжението ще бъде изградено наново с 696 000 лева, потвърди кметът на община Борован инж. Десислава Тодорова. В момента текат дейностите от първия етап, който е за 300 000 лева и трябва да приключи до средата на февруари.

В момента се извършва първи подготвителен етап за строителството на моста. Има изготвен проект за цялостната му рехабилитация. Текат подготвителни дейности за същинското строителство, което включва почистване на коритото на реката преди и след моста, ще бъде изградена и подпорна стена, която ще пречи на придошлите води да влизат в къщите на хората, както е било преди“, обясни инж. Калинка Петкова, директор на дирекция „Устройство на територията, общинска собственост, екология и управление на земи и горски фонд“.

„Ще бъде фрезована асфалтовата настилка, разрушаване на останките от носещите елементи на моста, както и на каменните устои. Освен това ще се отстранят и прилежащите елементи на пътната конструкция, където ще бъде изградена изцяло нова“, каза още инж. Петкова:

„В същото време са набавени материалите за изграждането на съоръжението – арматура, инертни материали, сортираният камък... Обектът като цяло струва 696 000 лева, но ще се реализира на два етапа. В ход е първият, който е на стойност 300 000 лева“, допълни инж. Калинка Петкова.

Първият етап трябва да завърши до средата на февруари. Той се реализира в рамките на 50 календарни дни, които са започнали да текат от 22 декември м.г. Фирмата „Строител-Криводол“ е наета да извърши дейността по първия етап.

Освен ново изграждане на моста са предвидени и реконструкция на същестувуващите комуникации – тръбопроводът, който сега минава под моста, ще минава по друго трасе. Вчера служители на ЧЕЗ помагаха за преместването на нов стълб, по който преминава електрическата мрежа.

Припомняме, че пътното съоръжение пропадна през лятото на 2014 г. при големите наводнения. Държавата отпусна парите за изграждане на моста, но заради процедурни игри по обжалване на процедурата по възлагане, реалната дейност започна чак в края на миналата година.