Крими

Осъдиха трафикант на бежанци условно

  08.01.2018 16:37             
Осъдиха трафикант на бежанци условно

Таксиджия, превозвал нелегално бежанци от София към Северозапада, е осъден на 5 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Марин И. е постигнал споразумение с прокуратурата в Лом и то е одобрено от районния съд, научи „Конкурент“.

52-годишният пенсионер сам закара нелегалните мигранти през полицейското управление в Лом и се предаде. Случаят е от юли 2016 година.

Тогава мъжът заработвал като таксиджия и управлявал "Шевролет Калос". Той влязъл в схемата, за да изкара добри пари . Босът на канала обещал за всеки, превозен човек, да му плати между 30 и 50 евро.

На 12 юли три автомобила – единият управляван от Марин, натоварили 15 души – иранци, афганистанци и пакистанци от София, за да ги откарат до границата ни със Сърбия край Видин. Парите за всеки от пътниците взел шефът на канала. Той трябвало да плати на другите шофьори, когато стигнат до крайната точка.

Край Костинброд обаче пътни полицаи спрели два от автомобилите. От полицейската клопка успял да се измъкне само Марин. Няколко пъти мъжът спирал, за да изчака другите и накрая разбрал, че най-вероятно са задържани, а той ще остане без пари. Тогава вместо към границата, таксиджията подкарал към Лом. Посред нощ спрял пред полицейското управление, слязъл от колата и съобщил на дежурните, че превозва нелегално бежанци.
Униформените извадили от автомобила петима. Две непълнолетни момчета – едното от Афганистан, другото пакистанец и трима млади мъже от Иран, които нямали никакви документи.

Бежанците бяха транспортирани в Бусманци, а срещу Марин започна разследване. Прибраха и автомобила, с който превозвал хората.

В момента мъжът е пенсионер и вече не кара такси. След присъдата полицията ще върне жълтия „Шевролет” на пловдивската фирма, чиято собственост е.

 

Снимката е илюстративна