Събития

Стотици посетиха уникалната изложба за Дунав в Монтана

  07.01.2018 10:02             
Стотици посетиха уникалната изложба за Дунав в Монтана

Стотици жители и гости на Монтана, от 5 до 90-годишни, видяха умалените модели на най-важните обекти по бреговете на Дунав в

Южна Румъния и Северна България. Експозицията „Дунав - река с много история“ е подредена във фоайето на драматичния театър в петък и ще остане няколко дни. Тя включва 45 фигури на значими културно-исторически обекти, разположени от двете страни по поречието на Дунав, събрани в един общ макет на Дунавската равнина. Макетите са на крепостта „Баба Вида”, Видинска синагога, джамията „Осман Пазвантооглу”, църквата на Клисурския манастир, храма  „Св.св. Кирил и Методий“ в Монтана, къщата-музей на Вазов в Берковица, парахода „Радецки“, Възнесенска църква „Св. Софроний Епископ Врачански“, Национален парк „Христо Ботев- връх Околчица“ във Враца. Включени са обекти от Плавенско, Великотърновско, Русе, Силистра, Добрич, както и десетки макети от Румъния – от Турно Северин до Гюргево.

Всеки макет е със собствено осветление и озвучаване. Инсталацията е дълга 18 метра и широка 4 метра. Сред първите, чули историята на историческите обекти, бе кметът на Монтана Златко Живков, а според хората експозицията им дава възможност да видят забележителни сгради, които едва ли някога биха могли да посетят.