Лайфстайл

Когато сексът боли

  04.01.2018 15:44             
Когато сексът боли

Всяка една от нас потъва в умиление, съзерцаваща любовните сцени в романтичните филми, потръпвайки от ултимативното щастие и удоволствие на главните герои. Стане ли дума да се прави любов обаче наяве, понякога животът не копира изкуството. Защото ако някои световни шедьоври са сътворени чрез страданието на твореца, това не означава, че и нашият оргазъм трябва да мине през болката, че да му се дивим гордо известно време.
Болката по време на секс не е изолирано събитие, а медицинският термин за това е диспареуния. Под това се разбира устойчива или повтаряща се генитална болка по време или след сношението. Тя може да е свързана с физиологически или емоционални особености.

Болка на входа
Този тип физически дискомфорт се свързва с недостатъчна овлажненост. Често е причинена от намаляването нивата на естрогена при жени в менопауза, след раждане или по време на кърмене. Някои антидепресанти, лекарства за високо кръвно, успокоителни, антихистамини и определени противозачатъчни медикаменти също са причина за сухота на влагалището. Нараняване или травма в областта на таза, женско обрязване, епизиотомия или дефект по рождение също са сред причинителите на тази болка. Възпаление, инфекция в областта на гениталиите или уринарния тракт, екзема или друго кожно заболяване може да са виновни за болезнен полов акт.

Вагинизъм – неволното потръпване на мускулите на вагиналната стена, може да направи опитите за проникване изключително болезнени.
А в крайна сметка всичко може да се дължи на недостатъчната влажност - следствие от вяла предигра.

Дълбочинна болка
Дискомфортът при дълбочинно проникване може да е свързано с някои определени пози, но и също така и с конкретни заболявания. Такива са ендометриоза, тазово възпалителна болест, пролапс на матката, обърната матка, кисти на яйчниците, синдром на раздразнени черва, хемороиди и цистит. Ако сте претърпели хистеректомия, най-вероятно правенето на любов понякога не е приятно нещо за сетивата ви. Сексът може да е болезнен като резултат от химио и лъчетерапия.

Емоционални фактори
Емоциите са вездесъщи управници не само на душата, но и на тялото ни. Те взаимодействат доста живо и енергично с болката по време на секс. Ако допуснете в главата си мисли за това дали сте достатъчно атрактивни, дадете власт на страха си от интимност или допуснете депресивни терзания да превземат усещанията ви, то със сигурност нивото на желание ще се намали драстично, което ще доведе до изпитване на физическа болка.
Когато сме стресирани, мускулите на таза ни се свиват в хармония с напрежението, което изпитваме в другата част от живота ни.

Как се лекува?
Лечението невинаги става с медикаменти. Ако изпитвате болка по време на секс след бременност, изчакайте 6 седмици след раждането преди да се качите отново на седлото. Фигуративно казано. Нека първите няколко акта са нежни и търпеливи. При недостиг на достатъчна овлажненост, използвайте лубриканти на водна основа.
Ако сухотата идва от менопауза, заложете на естрогенните кремове.

mila.bg