Спорт

Трио от Мездра се пуска в най-старото лекоатлетическо състезание в Европа

  04.01.2018 10:31             
Трио от Мездра се пуска в най-старото лекоатлетическо състезание в Европа

Трима състезатели от Мездра ще участват в най-старото лекоатлетическо състезание в Европа. На 13 януари в обновената зала „Асикс Арена“ в София ще се проведе 47-ия международен турнир „Академик”. В програмата му са предвидени 10 дисциплини за мъже и 5 за жени. Допълнително ще се проведе и 60 м с препятствия за юноши до 20 г. Състезанието ще започне със съпътстваща програма, в която малките атлети ще могат също да премерят сили и да почувстват атмосферата на голяма надпревара.

От Мездра за турнира ще пътуват Йоло Николов и Иво Балабанов, които ще стартират на 3 000 м при мъжете, а Дева-Мария Драгиева ще се пробва на 800 м при жените. Турнирът ще е първата официална проверка за най-добрите ни състезатели за сезон 2018, през който ще има и световно първенство в зала. Очаква се да дойдат и значителен брой атлети от чужбина. Организаторите са предвидили индивидуални награди в някои от дисциплините, но засега е изненада какви ще бъдат те. Състезателят, постигнал най-добър резултат по сравнителните таблици на ИААФ, ще получи купата на турнира.

Сред рекордьорите на надпреварата са врачанинът Ивайло Младенов /скок дължина – 8.24 м/ и споритст №1 на Враца за 2015 г. Георги Иванов /гюле – 20.82 м/.