Здраве

7 прости начина да подобрите паметта и творческите си способности

  29.12.2017 11:17             
7 прости начина да подобрите паметта и творческите си способности

В днешния свят информацията е навсякъде. Където и да отидете – в реалния свят или онлайн – винаги има нещо ново, което можете да научите. Може би горите за нови открития. Една незнайна сила ви привлича неудържимо – нека я наречем „жажда за знания“.  

Тази сила ви кара да се ровите цяла нощ из страниците на Уикипедия или да се гмурнете в хубава дебела книга. Не каква да е книга, а нещо, което грабва въображението – и няма пускане, докато не стигнете до последната страница. Каквато и да причината за тази неутолима жажда за знания, неприятната истина е, че те все по-трудно се задържат в ума ви, а причината може да е т. нар. „претоварване с информация“. 

Все повече хора имат проблеми с концентрацията и „мултитаскинга“ и искат да подобрят когнитивните си функции. Чуваме за това всеки ден и навсякъде. Ето няколко малки и лесни стъпки, които можете да предприемете днес, за да върнете паметта си обратно към живот и да енергизирате творческия си дух така, както никога по-рано.

Тренирайте мозъка

Помислете за културистите. Дали получават тези мастодонтски мускули, като седят на дивана? Не-е. Те вдигат железата, спазват хранителен режим и тренират мускулите си да издържат ада. Едва ли е много полезно да правите същото с мозъка си. Но поуката остава: когато упражнявате мозъка, той се развива и заяква.

Какво точно може да направите, за да тренирате мозъка си? 

Ако потърсите в Google, ще откриете купища специални приложения и игри, които твърдят, че тренират мозъка. Но по-ефективно от всички е да научите най-старата и чиста форма на медитация – випасана. И упражненията – да, физическите упражнения. Леката кардио тренировка сутрин разчиства паяжините от мозъка. Тя е идеална за физическото здраве на мозъка, а медитацията е истински разкош за психичното ви здраве. 

Бройте овце

Вярвате или не, сънят е най-лесният начин да подобрите състоянието на съзнанието си. Ясният и буден мозък помага да се концентрирате е да запомните повече информация. Ако редовно се наспивате достатъчно, усвоявате повече. Сънят помага за създаването на трайни спомени.

Лекувайте стреса, хранете се правилно – и ако трябва допълнете с хапче

Стресът играе монументална роля в обезценяването на частите от мозъка, които отговарят за паметта. Освен това активното преследване на стресови ситуации (или прекарването на време с нещасти хора, които само се оплакват) е лоша новина за всеки.

От години е известно, че хранителният режим, богат на Омега-3 мастни киселини (орехи, риба, ленено семе) и витамини помага за по-доброто функциониране на мозъка.

Има толкова много естествени и синтетични съставки, които могат да подобрят паметта ви, не само концентрацията, но и самата природа на вашата креативност. Не всички т. нар. „ноотропни средства“, или лекарства, които подобряват познавателните способности, са безвредни за здравето, но може да се посъветвате с вашия лекар кои медикаменти са безопасни за вас и биха повлияли добре на паметта и концентрацията ви. 

Оставете си време за дрямка

Зареждаща кратка дрямка. 45 или само 20 минути – колкото време имате възможност. Важното е да можете да подремнете, след като сте работили усилено. 

Не забравяйте, че умът е мощна машина. Той има нужда да смели цялата нова информация, която му хвълите. Вече знаем колко е важен добрият сън за мозъка. Защо да не ускорим „попиването“ на паметта, като подремваме по малко през деня?

Разходка

Ходенето не просто ви прави по-здрави. Физически и психически. То помага за изчестване на писателския блокаж и ускорява творческите процеси.

Един лекар и професор установил, че около 60 процента от хората се справят по-добре с разнопосочни задачи за креативно мислене за разлика от хората, които са изпълнявали тези задачи и тестове седнали.

Как ходенето помага на мозъка? То помага по същия начин, по който и упражненията. Когато ходите, сърцето ви изпомпва по-бързо, като снабдява организма с повече кръв и кислород. Мозъкът и други органи получават допълнителна доза. Ходенето помага за създаване на нови връзки между мозъчните клетки и увеличава зоната, която отговаря за паметта.

Аз лично винаги гледам да отделя 20 минути за разходка сутрин при зазоряване. Преди да започне хаосът от клаксони и коли. 

Слушайте музика

Музиката подобрява както креативността, така и способностите за концентрация. При всеки, на всяка възраст, по всяко време. В YouTube ще намерите безброй плейлистове, създадени специално за учене и концентрация. 

Освен това сте чували, че класическата музика помага при решаване на математически задачи, нали? Дори Айнщайн смятал, че е така. Слушането на класическа музика спомага за комуникацията между двете мозъчни хемисфери и повишава когнитивните умения. 

Усмихнете се и се отпуснете

Научете се просто да се отпускате и да оставяте нещата да се случват. Помнете, че мозъците ни са изключително сложни органи. Не могат да натискат всички спусъци едновременно. Лично мен творческата муза ме е навестяла тогава, когато съм приемал себе си, чувствал съм се добре в света и съм съумявал да спра да мисля прекомерно.

Умението за презареждане и запазване на спокойствие, вярвайте или не, изменя невронните мрежи в мозъка. Това явление е известно като „невропластичност“ - де факто, „моделиране“ на мозъка. 

Тъй че, ако паметта ви е по-остра и сте по-концентрирани тогава, когато сте в състояние на блаженство – вие се тренирате да го изпитвате по-често. Чиста печалба. 

Заключение

Този списък при всички положение не е изчерпателен. Както казах има хиляди трикове, които можете да използвате, за да дадете летящ старт на творческите процеси, като едновременно с това развивате паметта си. Очевидно има още много, което всеки от нас предстои да научи и открие сам за себе си. Или отново да поемем това пътешествие заедно.

Чарлз Кроуфорд за LifeHack obektibg