Свят

Как да съставим непробиваема парола?

  18.12.2017 13:02             
Как да съставим непробиваема парола?

Всеки ден всеки от нас използва паролите си, за да влезе поне в половин дузина места - от електронната поща, през акаунтите си във Facebook и Skype, та чак до такива сериозни неща като сайтове за онлайн банкиране например. Въпреки това огромното мнозинство от паролите, които хората използват, продължават да бъдат с елементарна структура и лесни за разпознаване. Показателен е фактът, че в зората на интернет най-популярната парола бе 12345. Днес тази комбинация е малко по-дълга, но не и по-сигурна - 123456.

Не повтаряйте тази грешка!

Какво тогава може да направите?

За предпочитане е тя да е поне с 12 символа, а не с традиционните 5 или 6. С помощта на специализиран софтуер комбинация от 14 разнородни знака практически не може да бъде отгатната. От друга страна, парола с три малки букви се разбива за 0,02 секунди.

Дори и в случаите, когато ключовата дума е съставена от по-малко знаци, би могла да бъде достатъчно силна. Специалистите по криптография на NASA изчисляват, че парола от 8 знака, в която има поне по една главна, малка буква, цифра и символ или препинателен знак, дава повече от 6 квадрилиона комбинации, което е достатъчно да обезкуражи и най-мощния компютър.

Преди да преминем обаче към конкретни примери за това как да създадете перфектната парола, ето няколко

общи правила, които задължително трябва да спазвате:

  • Комбинирайте както малки и главни букви, така и цифри, символи и препинателни знаци.
  • Избягвайте всякакви реални собствени или нарицателни имена, смислени думи или фрази на какъвто и да било език, защото те са прекалено лесни за налучкване дори и без специален софтуер.
  • Не се залъгвайте по думи, изписани наобратно, нито по съкращения или изобщо по всичко, което може да бъде открито в речника. Винаги се стремете към напълно произволна комбинация.
  • Размествайте знаците в текста, така че главната буква да не бъде в началото, нито пък цифрата в края.
  • Не използвайте близкостоящи по клавиатурата цифри или букви, нито поредни такива, както и пароли, съставени само от малки или главни букви.
  • Някои акаунти поддържат използването на клавиша Space при съставянето на парола. Ако и вашият е сред тях, включете го в комбинацията, защото с него може да съставяте пароли от повече от една дума, които са по-лесни за помнене, но по-трудни за отгатване.
  • В идеалния вариант нито един от знаците в паролата не трябва да се повтаря

На своя сайт Microsoft дава за пример следната добра парола: ?lACpAs56IKMs. Изглежда налудничаво трудна, нали? Но не е - това са първите букви на думи от две елементарни изречения, към които са добавени препинателни знаци и цифри. Ако искате вашата да бъде хем сигурна, хем да я свързвате с нещо смислено, ето и

няколко идеи

за нейното съставяне. Вземете инициалите на своите родители, както и годините, в които са родени. Пример - баща ви е ГИТ, а майка ви ЕСТ. Родени са съответно през  1958 и 1960 г. В такъв случай потенциалната парола може да изглежда по този начин: giT58>60Est. Вместо данните на родителите си може да използвате тези на домашните си животинки, на най-добрите си приятели и т.н. Дори имената на любими филми, книги и игри, допълнени от годината на премиерата им, също биха свършили работа.

Друг вариант е първоначално да съставите фраза, която със сигурност ще запомните. Изберете нещо по-дълго и не толкова използвано - например az obicham nai-mnogo Torta s krem ot chere6i i eklerova glazura, като е по-добре изказването да не отговаря на истинските ви предпочитания. След това заменете първите букви на отделните думи със символи, така че латинската буква a става @, i – 1, e – 3, с - $, b – 6, и т.н. В резултат се получава @z obicham nai-mnogo Torta $ krem ot 4ereshi I 3klerova glazura. След това отделете въпросните първи букви и получавате новата си парола: @оnmT$kо4i3g. Съставена по този начин, тя не би трябвало да присъства в никакъв хакерски речник, а в същото време лежащата в основата й фраза ви дава възможност да я запомните след няколко опита.

Друг пример - с подобна бърза трансформация фразата Moiat polet do New York shte izleti v tri sledobed! ще стане MpdNY61v3$!, а ilovemypiano може да се превърне в ILov3MyPi@no. Това алтернативно изписване на английската азбука, при което буквите се заменят с различни символи, се нарича leet и може да ви бъде особено полезно, тъй като няма единен стандарт и позволява импровизации. Така например буквата M може да приеме облика на nn, ^^, /V\, em и т.н., а C - <, (, sea и др.

Когато сте готови, може да проверите силата на избраната от вас комбинация в някои от многобройните интернет сайтове, които ще я оценят според сложността й. Посетете www.geekwisdom.com/dyn/passwdmeter или www.passwordmeter.com за да видите дали се налага да направите подобрения.

obektibg