Здраве

Единственият правилен път към идеалното тегло

  15.12.2017 14:02             
Единственият правилен път към идеалното тегло

Ако се научите да правите разлика между емоционалния и истинския глад, никога няма да имате проблеми с теглото. Хипнотерапевтът Жаклин Хърст казва как.

„Ако се храним само тогава, когато сме физически гладни, ще е невъзможно да напълнеем”, казва клиничният хипнотерапевт пред „Дейли Телеграф”. „Ако вече имаме проблеми с теглото, храненето само при физически глад ще свали килограмите”, обещава тя.

Повечето от това, което слагаме в устата си, отива там ей така, без да мислим. Хърст учи клиентите си да ядат „обмислено”. „Трябва добре да се вслушваме в гласа на тялото си и да се храним интуитивно – тоест, да се върнем към естествения навик да ядем при истински глад, а не според настроението си. Единственото, което трябва да направите, е да се научите да се доверявате на инстинктите си.”

„Много хора погрешно си мислят, че ако започнат да следят реакциите на тялото си по цял ден, ще прекарат деня в буркана с бисквитите. Всъщност истината е точно обратната. Да ядеш, ръководен от ума на физическите си инстинкти, вместо от емоционалните си реакции, е най-естественото нещо на света. Освен това емоционалното ядене никога не насища – винаги ви се иска още и още. А ако гладът не е проблемът, то и храната не е решението”, казва Хърст.

Тя обаче признава, че за да се научим да ядем интуитивно, ни е необходимо много търпение, време и усилия. „Трудно е да се пренастроиш отново към естествените ритми на тялото си. Особено ако си бил на диета”, смята тя. „Диетите ни тласкат в обратната посока и ни карат да губим връзка с естествения език на телата ни, защото постоянно се борим да не обръщаме внимание на тези природни сигнали.”

Научете се да разпознавате кога хапвате по емоционални причини. „Обикновено това е реакция”, обяснява Хърст. „Дали на ограничаваща диета, дали на определена ситуация, или на нагласата „Щом съм започнала, защо да не го доям?”

„Хапваме емоционално, когато се чувстваме уморени, ядосани, стресирани, самотни или дори отегчени. Буквално ядем чувствата си. Запитайте се обаче „Какво точно се опитвам да контролирам?”

„Физически глад е само когато го усещате ясно и категорично в стомаха си – или коремчето ви къркори, или главата ви започва да се мае, не можете да се съсредоточите, чувствате се леко слаби”, обяснява Хърст. „Единственият случай, когато храната е решението на нещо, е гладът. И точка.”

obektibg