Konkurent
ТДМ

Здраве

Ето 7 причини да съчетавате тренировките с добавката L-карнитин

2018-02-10 06:00 937 0

Ето 7 причини да съчетавате тренировките с добавката L-карнитин

Добре утвърдената роля на L-карнитин като добавка към изгаряне на мазнините в организма е факт. По време на периодите на натрупване, тя може да помогне за ограничаване на мазнините и да ви "изчисти" от тях. Ако тренирате, това може да помогне за транспортиране на мазнините, които имате в клетъчните пещи, за да ги изгорите като енергия.

Изгаряне на мазнините като гориво: Някои от най-интересните наскоро проучвания за добавката L-карнитин се фокусира върху това как може да подобри атлетичното състояние на тялото ви. В едно проучване изследователите от Университета в Нотингам Медицински Училище взимат една група от спортисти, които консумират 2 грама L-карнитин заедно с 80 грама високо гликемично въглехидратна закуска в продължение на 24 седмици. Друга група взема само въглехидратите.

Изследователите установяват, че при ниско интензивно колоездене лицата, приемащи L-карнитин, изгарят с 55% по-малко мускулен гликоген, като същевременно увеличават способността на организма да изгаря мазнините с 55%. По време на цикъл с висока интензивност, участниците, приемащи L-карнитин, имат по-ниски нива на млечна киселина и по-високи нива на креатин фосфат, един от основните градивни елементи на АТФ.

Устойчивост на умора: Когато изследователите в Нотингам измерили способността на участниците да се противопоставят на умората по време на теста за колоездене, те установили, че лицата, приемащи L-карнитин, са били в състояние да тренират с 25% по-дълго. Това вероятно се дължи на факта, че те изгарят повече мазнини, като същевременно запазват мускулния гликоген, освен че имат по-ниски нива на млечна киселина и по-високи нива на креатин фосфат.

Хранене на въглехидратите, без да се натрупва мазнина: Учените от Обединеното кралство също установили, че въпреки, че имат допълнителни 640 калории бързо храносмилателни въглехидрати в ежедневната си диета, лицата, приемащи L-карнитин, не получават допълнителни телесни мазнини. Групата, която приема въглехидратите без L-карнитин, от друга страна, е спечелила повече от 5 килограма телесна мазнина .

Намаляване на мускулната болезненост, по-добро възстановяване: В редица изследвания върху хора, L-Карнитин дози от 1-2 грама на ден са показали, че значително намаляват мускулните увреждания при напрегнато физическо натоварване и подобрява възстановяването след упражнения. Установено е, че L-карнитинът намалява болезнеността на мускулите. 

По-добър кръвен поток: Ползите от L-карнитин не само произтичат от способността му да увеличава изгарянето на мазнините и намалява употребата на гликоген, но и от начина, по който може да подобри притока на кръв към мускулите. Повишеният кръвен поток означава, че повече хранителни вещества и хормони отиват там, където са най-необходими по време на тренировка.

Как работи това? L-карнитинът намалява оксидативното увреждане на азотния окис (NO) на организма. Но също така подобрява активността на ключов ензим, участващ в производството на NO на тялото ви. Крайният резултат са по-високи кръвни нива, които не само повишават енергията по време на тренировки, но и възстановяват мускулите след тренировки.

Увеличен тестостерон: Какво би могло да бъде по-добро от повече NO? Какво ще кажете за повече тестостерон ? Учените от Университета в Кънектикът са открили, че L-карнитинът увеличава количеството на тестостероновите рецептори, известни като андрогенни рецептори, вътре в мускулните клетки. И по-специално, те открили, че тя спомага за стимулиране на хормоналния приток след упражнения.

Колкото повече от тези рецептори имате в клетките си, толкова повече тестостеронът може да се свърже с тях и да стимулира растежа на мускулите и увеличаването на силата.

Повишени нива на растежа: Изследванията при животни показват, че добавките на L-карнитин улесняват действието на инсулиноподобния растежен фактор I, критичен подтикващ на мускулния растеж, чрез повишаване нивата на един от неговите свързващи протеини.

Zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Ново проучване разкрива признак на кои болести е безсънието
2018-05-23 06:00
143 0
Учените са открили кои гени могат да провокират развитието на нарушения на съня, според портала Eurekalert . Материалът за изследване на учените от Калифорнийския университет…

35 невероятни факта за очите
2018-05-22 06:00
370 0
Натоварваме зрението си от сутрин до здрач, взирайки се в компютърните екрани, без да ни мигне окото. Забравяме, че нашите очи са изключително деликатни и…

Преборете гениталния херпес с тези 5 натурални средства
2018-05-21 06:00
412 0
Гениталният херпес е полово предавана инфекция. Причинява се при допир и контакт със заразен. Вирусът се нарича херпес симплекс, пише az-jenata. След заразяване симптомите на…

Пазете се много, ако човекът до вас страда от стрес или депресия! Опасно е!
2018-05-20 06:00
582 0
Канадски учени са установили, че депресията и стресът, които могат буквално да бъдат заразни, засягат биохимията на мозъка, инхибират неговата активност и унищожават структурата му.…

актуален брой на вестник Конкурент