Konkurent
ТДМ

Здраве

Ето 7 причини да съчетавате тренировките с добавката L-карнитин

2018-02-10 06:00 787 0

Ето 7 причини да съчетавате тренировките с добавката L-карнитин

Добре утвърдената роля на L-карнитин като добавка към изгаряне на мазнините в организма е факт. По време на периодите на натрупване, тя може да помогне за ограничаване на мазнините и да ви "изчисти" от тях. Ако тренирате, това може да помогне за транспортиране на мазнините, които имате в клетъчните пещи, за да ги изгорите като енергия.

Изгаряне на мазнините като гориво: Някои от най-интересните наскоро проучвания за добавката L-карнитин се фокусира върху това как може да подобри атлетичното състояние на тялото ви. В едно проучване изследователите от Университета в Нотингам Медицински Училище взимат една група от спортисти, които консумират 2 грама L-карнитин заедно с 80 грама високо гликемично въглехидратна закуска в продължение на 24 седмици. Друга група взема само въглехидратите.

Изследователите установяват, че при ниско интензивно колоездене лицата, приемащи L-карнитин, изгарят с 55% по-малко мускулен гликоген, като същевременно увеличават способността на организма да изгаря мазнините с 55%. По време на цикъл с висока интензивност, участниците, приемащи L-карнитин, имат по-ниски нива на млечна киселина и по-високи нива на креатин фосфат, един от основните градивни елементи на АТФ.

Устойчивост на умора: Когато изследователите в Нотингам измерили способността на участниците да се противопоставят на умората по време на теста за колоездене, те установили, че лицата, приемащи L-карнитин, са били в състояние да тренират с 25% по-дълго. Това вероятно се дължи на факта, че те изгарят повече мазнини, като същевременно запазват мускулния гликоген, освен че имат по-ниски нива на млечна киселина и по-високи нива на креатин фосфат.

Хранене на въглехидратите, без да се натрупва мазнина: Учените от Обединеното кралство също установили, че въпреки, че имат допълнителни 640 калории бързо храносмилателни въглехидрати в ежедневната си диета, лицата, приемащи L-карнитин, не получават допълнителни телесни мазнини. Групата, която приема въглехидратите без L-карнитин, от друга страна, е спечелила повече от 5 килограма телесна мазнина .

Намаляване на мускулната болезненост, по-добро възстановяване: В редица изследвания върху хора, L-Карнитин дози от 1-2 грама на ден са показали, че значително намаляват мускулните увреждания при напрегнато физическо натоварване и подобрява възстановяването след упражнения. Установено е, че L-карнитинът намалява болезнеността на мускулите. 

По-добър кръвен поток: Ползите от L-карнитин не само произтичат от способността му да увеличава изгарянето на мазнините и намалява употребата на гликоген, но и от начина, по който може да подобри притока на кръв към мускулите. Повишеният кръвен поток означава, че повече хранителни вещества и хормони отиват там, където са най-необходими по време на тренировка.

Как работи това? L-карнитинът намалява оксидативното увреждане на азотния окис (NO) на организма. Но също така подобрява активността на ключов ензим, участващ в производството на NO на тялото ви. Крайният резултат са по-високи кръвни нива, които не само повишават енергията по време на тренировки, но и възстановяват мускулите след тренировки.

Увеличен тестостерон: Какво би могло да бъде по-добро от повече NO? Какво ще кажете за повече тестостерон ? Учените от Университета в Кънектикът са открили, че L-карнитинът увеличава количеството на тестостероновите рецептори, известни като андрогенни рецептори, вътре в мускулните клетки. И по-специално, те открили, че тя спомага за стимулиране на хормоналния приток след упражнения.

Колкото повече от тези рецептори имате в клетките си, толкова повече тестостеронът може да се свърже с тях и да стимулира растежа на мускулите и увеличаването на силата.

Повишени нива на растежа: Изследванията при животни показват, че добавките на L-карнитин улесняват действието на инсулиноподобния растежен фактор I, критичен подтикващ на мускулния растеж, чрез повишаване нивата на един от неговите свързващи протеини.

Zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Експерти посочиха защо чаят в пакетчета убива бавно, но сигурно
2018-02-23 06:00
457 0
Чаят в пакетчета има твърде малко общи качества с насипния истински чай и е опасен за здравето, твърдят специалисти. Хартиените пликчета, в които се съхранява…

Колко са вредни газовите уреди?
2018-02-22 06:00
581 0
Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, невинаги се оказва полезно за нас. Освен че…

Разбиха голям мит за колоезденето и секса при мъжете, ето какво се оказа
2018-02-21 06:00
474 0
Колоезденето не уврежда сексуалната функция на мъжа заради продължителното стоене върху седлото на велосипеда, установиха калифорнийски учени, цитирани от в "Метро". Екип от университета в…

Традиционни китайски методи, използвани от векове, детоксикират тялото през краката!
2018-02-20 06:00
535 0
Методите за детоксикация, които ще видите в днешната статия, се практикува в традиционната китайска медицина. Китайците ги използват от векове. Всичко, което включват, са краката, тъй като те…

актуален брой на вестник Конкурент