Konkurent
ТДМ

Здраве

Наистина ли е лош симптом, когато на бременната ѝ се гади

2018-01-12 06:00 1157 0

Наистина ли е лош симптом, когато на бременната ѝ се гади

На доста голям процент от бременните жени им се гади и повдига особено в сутрешните часове. Специалисти от университета Рединг са провели изследване, за да изяснят същността и последствията от този проблем.

Те са установили, че гаденето по време на бременност е предизвикан от хормона ендокинин. Този причинител на неприятните усещания обаче е важен за нормалното протичане на бременността.

В научния си труд специалистите се позовават и на предишно изследване, в което са участвали 800 бременни жени. То е установили, че жените, които са имали помятане, а при следваща бременност са усещали гадене и дори са повръщали, вероятността от успешно раждане е нараствала значително. 

Специалистите смятат, че това се дължи именно на хормона ендокинин. Той е способен да поддържа притока на кръв през плацентата, благодарение на което детето получава кислород и хранителни вещества. 
 
Ето защо те обясняват, че бъдещите майки нямат никакво основание за тревога, ако им се гади по време на бременността. Това означава, че плодът в утробата се развива абсолютно правилно.  
 
Учените освен това предупреждават да не се приемат медикаменти, които блокират действието на ендокинина през тези дни когато на бременната ѝ се гади. За да се избави от този неприятен симптом, тя трябва повече да си почива, да пие много течности, по-често да се храни с продукти, богати на въглехидрати, но не в големи количества.

Zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
18 неща, които повече няма да можеш да правиш, след като забременееш!
2018-09-25 04:00
78 0
Ти си на седмото небе, защото преди броени дни си разбрала, че ще ставаш майка. Бременността е едно уникално състояние, което променя всяка една жена…

С този прост трик ще пиете повече вода!
2018-09-24 04:00
412 0
Водата е в основата на здравословния живот. Без храна можем да издържим около 3 седмици, но без вода – не повече от 3 дни. Разбира…

Онези, които не пият алкохол, умират по-рано
2018-09-23 14:50
558 0
Хората, които не пият алкохол, умират по-рано от онези, които от време на време посягат към чашката. Звучи абсурдно, но научно изследване на Тексаския университет…

Любителите на скарата може да умрат по-рано
2018-09-23 04:00
513 0
Ново проучване, проведено в Китай установи, че почитателите на този вид месо може да умрат по-рано. Учени от Оксфордския университет се позовават на изследване, в…

актуален брой на вестник Конкурент