Konkurent
ТДМ

Здраве

Наистина ли е лош симптом, когато на бременната ѝ се гади

2018-01-12 06:00 1094 0

Наистина ли е лош симптом, когато на бременната ѝ се гади

На доста голям процент от бременните жени им се гади и повдига особено в сутрешните часове. Специалисти от университета Рединг са провели изследване, за да изяснят същността и последствията от този проблем.

Те са установили, че гаденето по време на бременност е предизвикан от хормона ендокинин. Този причинител на неприятните усещания обаче е важен за нормалното протичане на бременността.

В научния си труд специалистите се позовават и на предишно изследване, в което са участвали 800 бременни жени. То е установили, че жените, които са имали помятане, а при следваща бременност са усещали гадене и дори са повръщали, вероятността от успешно раждане е нараствала значително. 

Специалистите смятат, че това се дължи именно на хормона ендокинин. Той е способен да поддържа притока на кръв през плацентата, благодарение на което детето получава кислород и хранителни вещества. 
 
Ето защо те обясняват, че бъдещите майки нямат никакво основание за тревога, ако им се гади по време на бременността. Това означава, че плодът в утробата се развива абсолютно правилно.  
 
Учените освен това предупреждават да не се приемат медикаменти, които блокират действието на ендокинина през тези дни когато на бременната ѝ се гади. За да се избави от този неприятен симптом, тя трябва повече да си почива, да пие много течности, по-често да се храни с продукти, богати на въглехидрати, но не в големи количества.

Zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
10 особености на тялото, които се срещат при малък процент от хората
2018-06-23 06:00
362 0
Всеки е уникален по свой начин, но някои от нас имат редки черти, които се срещат при по-малко от пет процента от населението по света.…

7 неща, които не трябва да се правят след сауна
2018-06-22 06:00
474 0
Ходенето в сауна е стара славянска традиция. Там благодарение на топлата пара човек не само прочиства организма си, но и получава много други ползи за здравето. Освен положителните…

Кажете край на прекомерното изпотяване с лесна домашна рецепта
2018-06-21 06:00
816 0
Времето се затопля все повече, а с него се появява и онзи досаден проблем с прекомерното изпотяване. Затова не чакайте дълго и си направете домашен…

Запекът вече няма да бъде проблем, ако консумирате тези 3 храни
2018-06-20 06:00
1023 0
Около 14% от хората в света изпитват хроничен запек в даден момент. Симптомите на запека включват по-малко отделяне на изпражнения – по-малко от три пъти…

актуален брой на вестник Конкурент