Свят

Младеж обяснявал на агенти как се правят бомби от тенджери и автомати

  12.12.2017 12:24             
Младеж обяснявал на агенти как се правят бомби от тенджери и автомати

18-годишен младеж от Хюстън бе обвинен вчера в опит за оказване на подкрепа на радикалната групировка Ислямска държава и в разпространение на информация как се правят бомби, съобщи американското министерство на правосъдието.

Каан Серкан Дамларкая, който е американски гражданин, е бил арестуван в петък в Хюстън по искане на федералната прокуратура, се казва в съобщението на министерството на правосъдието, цитирано от Ройтерс.


Дамларкая е арестуван след разследване на ФБР, което е установило, че той се е готвел да замине за чужбина, за да се бие на страната на Ислямска държава, или ако не успее да замине, да извърши нападение в САЩ. Той разказал на агенти на ФБР под прикритие, както и на други източници по онлайн комуникации, как се правят автомати АК-47 или AR-15 с части, които могат лесно да се намерят, а също и как се прави бомба от тенджера под налягане.


Според прокурорите задържаният направил два неуспешни опита да отиде в Сирия. Той ще бъде изправен пред съда на 14 декември, посочва Ройтерс. ДАРИК