Събития

Европа ни дава много пари, за да се отървем от твърдото гориво

  11.12.2017 15:45             
Европа ни дава много пари, за да се отървем от твърдото гориво

България може да се отърве от отоплението на дърва и въглища и така да се подобри качеството на атмосферния въздух с пари от Европа. Средствата са заложени в една от мерките на оперативна програма  „Околна среда“. С евросредства може да бъде въведено по-екологично отопление в домовете – през зимата вместо дърва и въглища да се ползват пелети, или жилищата да се газифицират. Такива проекти вече са реализирани в Полша, казаха от областния център за европолитики в Монтана.
Монтана е сред градовете със замърсен въздух. През зимните месеци почти всеки ден съдържанието на фини прахови частици е над пределните концентрации. Това се дължи главно на отоплението с твърдо гориво, категорични са експертите.

За да могат общините да кандидатстват с проекти по новата мярка, трябва да приключи работата на Световната банка по националната програма за качеството на атмосферния въздух. Европейската комисия  обаче може да наложи нови глоби заради замърсяването. Затова от Министерството на околната среда и водите предвиждат 111 млн. лв. за чист въздух. От тях 1.3 млн. лв. са за закупуване на електроавтомобили за общинските администрации.

Монтана е сред общините, получили безвъзмездна финансова помощ за оценка на качеството и анализ на замърсяването на въздуха. Сумата възлиза на 182 672 лева. Проектът е финансиран по оперативната програма “Околна среда”.