Спорт

Кметовете от Северозапада се срещнаха с шефа на УЕФА /Снимки/

  11.12.2017 15:04             
Кметовете от Северозапада се срещнаха с шефа на УЕФА /Снимки/

Кметовете на Враца, Видин и Монтана участваха в срещата с президента на УЕФА Александър Чеферин, ръководството на БФС начело с Борислав Михайлов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев, която се проведе в националната футболна база в Бояна. Калин Каменов, Огнян Ценков и Златко Живков бяха поканени на форума като представители на националното сдружение на общините в България. Сред придружаващите ги лица бяха председателите на ОС на БФС във Враца и Видин – Милен Бельов и Иво Марков, и президентът на ПФК Монтана Румен Панайотов. На срещата присъства и ръководителят на отдел „Национални асоциации“ към УЕФА Зоран Лакович.

Сред основните теми, коите се обсъдиха, бе сътрудничеството между УЕФА, БФС и общините в България. Дискутираха се и различни възможности за подобряването на инфраструктурата на детско-юношеските школи в различните региони на страната с помощта на европейската и българската футболни централи и управите по места, както и прилагането на новата програма на УЕФА за училищен футбол и успешното продължение на програмата „Грасруутс“.

Чеферин обяви, че футболният ни съюз ще получи финансиране на обща стойност 3 милиона евро от УЕФА за новия инфраструктурен проект „Хеттрик 4“. Програмата стартира през 2018 г. и различните общини в страната ще кандидатстват по специално предоставени от УЕФА документи с изисквания, които ще получат от БФС. Сумата ще бъде отделена само за изграждането на футболни терени, но без седалки и осветление.

„Всички знаем, че България е футболна страна. Развитието на българския футбол по отношение на инфраструктурата протича добре, а ние ще отделим много голяма сума в тази сфера“, заяви Чеферин.

От своя страна кметовете изразиха задоволство от срещата и планираните действия за развитието на най-популярния спорт в общините, които управляват. Президентът на БФС Борислав Михайлов връчи на всеки един от присъстващите почетен плакет.