Събития

Вижте кой направи най-хубавото младо вино във Враца СНИМКИ

  11.12.2017 08:33             
Вижте кой направи най-хубавото младо вино във Враца СНИМКИ

За 10-та поредна година Клуб на дейците на културата във Враца организира дегустация на младо вино. В празника участваха членове  на клуба, приятели и дарители на КДК. За дегустация бяха представени общо 26 вина – 18 червени и 8 бели. Компетентното жури, съставено от журналиста Иво Йорданов и писателя Огнян Пищиков селектираха  най-добрите вина, съобщиха от КДК - Враца и подкрепиха надпреварата със снимки.

В категория „Червено вино” първа награда спечели Николай Каменов- приятел на КДК. Втора награда получи Анета Дилова – поет, писател, краевед. Трета награда бе за Елена Ценова, която е главният експерт по приготвяне на виното в семейството на скулптора Цено Ценов.

В категория „Бяло вино” първото място и тази година бе за художника Явор Венчев. Втора награда получи Цветан Ангелов, приготвил чудесно бяло вино със згориградски привкус. Третото място е за Росица Ценова-преподавател по английски  език.

Призьорите получиха глинени медали със знака на КДК и парични награди, осигурени от народния представител Красимир Богданов. Грамотите на майсторите на винените еликсири ще бъдат връчени на празника Трифон Зарезан, когато по традиция членовете на КДК се събират, за да зарежат лозите в двора и да опитат от вече отлежалото вино, ако дотогава още не е изпито.

Иво Йорданов, като един истински сомелиер, направи разбор на качествата на представените вина. Той отбеляза, че тази година почти всички вина са много добри. Йорданов все пак препоръча на винарите да не слагат отел в бялото вино, за да не го „съсипват”. Тази негова забележка срещна яростен отпор от участниците във виненото събитие и особено от Огнян Пищиков - автор на „Ода за белио отел”. Някои изразиха  съмнение, че Иво е таен агент на Европейската комисия, която забранява  грозде от сорт „отел” да се използва във винарската промишленост. Малката препирня не попречи  отеловото вино да се изпие с апетит.

Празникът продължи с поетични изблици на тема вино и любов, както и с лозарски песни и спомени за лози и вино, и отново за любов. КДК продължава традицията на стария клуб, създаден през 1961 година, който организираше мащабни празници на виното на Трифон Зарезан, съпътствани с дегустация на вино и оригинални врачански ястия. В 55-годишната си история КДК е съхранявал традициите на старите врачани, които са известни с любовта към лозята, виното и уникалните врачански теферичи.