Konkurent
ТДМ

Здраве

Учените доказаха на коя страна трябва да спим, за да сме здрави!

2018-01-05 06:00 1495 0

Учените доказаха на коя страна трябва да спим, за да сме здрави!

Може би освен факта, че човек не може да живее без сън, не знаете нищо повече за него. Но позата на тялото ви по време на сън играе важна роля за здравето на целия организъм. Източната медицина отдавна ни съветва да спим на лявата си страна.

Неотдавнашно проучване, публикувано в “Journal of Clinical Gastroenterology”, доказва това с няколко важни открития, обяснени от д-р Джон Дюаърд.

1. Стимулира лимфната система.
Д-р Дюаърд твърди, че спането на лявата страна е най-естествената позиция. От тази страна е най-важната част от лимфната система. Тя пренася такива елементи, необходими на тялото ни, като протеини, глюкоза и метаболити. Ето защо не забравяйте, че основното предимство на спането на лявата страна е доброто функциониране на лимфната система.

2. Подобрява храносмилането.
Може би не сте знаели, но стомахът и панкреасът са разположени основно от лявата страна на тялото. Ако спим от тази страна, ще подобрим процеса на смилане на храната. Това е начинът да се насочат по-добре храносмилателните сокове в стомаха и да се стимулира секрецията на панкреатичните ензими. Така тази позиция помага на нашите черва да работят постепенно, а не да смилат всичко наведнъж, както се случва, когато спим на дясната страна.

3. Укрепва сърцето.
Изненадани ли сте? Но това е така! Проучване показва, че ако спим на лявата си страна, сърцето ни ще работи много по-добре. Нещо повече, ще помогнем на сърцето си много по-лесно да изпомпва кръвта по кръвоносната система.

4. Улеснява работата на далака.
Далакът също се намира от лявата страна на тялото. Този орган е фундаментална част от лимфната система. Необходим е за правилното й функциониране и филтриране на кръвта. Ако спим на лявата страна, течностите по-лесно ще се вливат в далака. В края на краищата, както казахме по-горе, по-голямата част от лимфната система е от тази страна.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Събуждате се с главоболие? Липсва ви този витамин
2018-10-22 04:00
384 0
Често, след събуждане човек получава главоболие. Според изследователите това се дължи на недостиг на витамин D. Липсата на този витамин се съпровожда и със загуба на коса и…

Ако бащата пуши, детето може да се роди с проблеми с възприятието и паметта
2018-10-21 04:00
405 0
Учени от университета на Флорида в Талахаси установиха, че въздействието на никотина върху организма на бащата може да повлияе върху когнитивните способности на децата и…

  Любопитно и полезно за орехите
2018-10-20 04:00
579 0
Сурови или печени, орехите са любимо лакомство и верен спътник в рецептите за редица кексове, торти и сладкиши. Дано не сте алергични. Освен много вкусни…

Пет продукта за здраво сърце, които досега бяха отричани
2018-10-19 04:00
758 0
Бадеми, сьомга, тъмен шоколад, червено вино - добре известно е, че всички тези продукти са полезни за сърцето. Последните два, разбира се, в умерени количества. …

актуален брой на вестник Конкурент