Konkurent
ТДМ

Здраве

Учените доказаха на коя страна трябва да спим, за да сме здрави!

2018-01-05 06:00 1270 0

Учените доказаха на коя страна трябва да спим, за да сме здрави!

Може би освен факта, че човек не може да живее без сън, не знаете нищо повече за него. Но позата на тялото ви по време на сън играе важна роля за здравето на целия организъм. Източната медицина отдавна ни съветва да спим на лявата си страна.

Неотдавнашно проучване, публикувано в “Journal of Clinical Gastroenterology”, доказва това с няколко важни открития, обяснени от д-р Джон Дюаърд.

1. Стимулира лимфната система.
Д-р Дюаърд твърди, че спането на лявата страна е най-естествената позиция. От тази страна е най-важната част от лимфната система. Тя пренася такива елементи, необходими на тялото ни, като протеини, глюкоза и метаболити. Ето защо не забравяйте, че основното предимство на спането на лявата страна е доброто функциониране на лимфната система.

2. Подобрява храносмилането.
Може би не сте знаели, но стомахът и панкреасът са разположени основно от лявата страна на тялото. Ако спим от тази страна, ще подобрим процеса на смилане на храната. Това е начинът да се насочат по-добре храносмилателните сокове в стомаха и да се стимулира секрецията на панкреатичните ензими. Така тази позиция помага на нашите черва да работят постепенно, а не да смилат всичко наведнъж, както се случва, когато спим на дясната страна.

3. Укрепва сърцето.
Изненадани ли сте? Но това е така! Проучване показва, че ако спим на лявата си страна, сърцето ни ще работи много по-добре. Нещо повече, ще помогнем на сърцето си много по-лесно да изпомпва кръвта по кръвоносната система.

4. Улеснява работата на далака.
Далакът също се намира от лявата страна на тялото. Този орган е фундаментална част от лимфната система. Необходим е за правилното й функциониране и филтриране на кръвта. Ако спим на лявата страна, течностите по-лесно ще се вливат в далака. В края на краищата, както казахме по-горе, по-голямата част от лимфната система е от тази страна.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Леглото трябва да
2018-04-21 06:00
195 0
Прилежните домакини застилат всяка сутрин леглата с покривало и наистина, така е по-естетично, създава чувство за ред в стаята. Само че този навик може да таи коварна…

Най-разпространените митове за бръчките
2018-04-20 06:00
365 0

Как се грижите за вашата кожа на лицето? Вероятно я подхранвате всеки ден с крем, правите си маски, посещавате процедури при козметик или пиете


10-те най-чести причини за главоболие
2018-04-19 06:00
420 0
Главоболието може да е следствие както от стрес, така и от по-простички неща като миризмата на парфюми.  Най-често срещаният вид е стягащата болка. При нея…

Нямате представа какво ще ви се случи, ако пиете зехтин на гладно
2018-04-18 06:00
735 0
Зехтинът представлява маслиново масло. Използва се предимно в кулинарията, но също така намира приложение и в козметиката, пише gotvach.bg. Зехтинът е идеален заместител на олиото, защото е…

актуален брой на вестник Конкурент