Събития

Заместник-кметът Мария Попова взе участие в информационно събитие на ОП „Околна среда 2014-2020“

  06.12.2017 12:32             
Заместник-кметът Мария Попова взе участие в информационно събитие на ОП „Околна среда 2014-2020“

Заместник-кметът на Община Враца Мария Попова взе участие в Годишното информационно събитие на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ /ОПОС/, което се проведе в град София.

В началото на срещата, Главният директор на Главна дирекция ОПОС - Цонка Дрянкова отбеляза, че изминалата година е била изпълнена с много предизвикателства за управляващия орган на програмата, бенефициентите и партньорите. Тя подчерта, че въпреки трудностите продължава изпълнението на проекти, които са жизненоважни за околната среда и за подобряване качеството на живот на гражданите.

В своето видеообръщение, министърът на околната среда и водите – Нено Димов приветства участниците във форума, заявявайки, че 2018 година е период за изпълнението на междинните цели по Оперативната програма „Околна среда 2014-2020“.

Информационното събитие продължи с представяне на добри практики на бенефициентите в различни общини от страната. Експертите подчертаха, че към момента по Оперативната програма се изпълняват 51 договора, като общата стойност на инвестицията възлиза на над 800 млн. лв.

Във форума взеха участие експерти от Министерство на околната среда и водите, кметове на общини и представители на неправителствения сектор.

Посредством ползотворното сътрудничество между Община Враца и ОПОС се изпълняват два проекта – „Интегриран проект за Воден цикъл на град Враца“, както и проект за подобряване на свързаните с екологията цели – „Актуализация на програмата за атмосферния въздух“. Предстои изготвянето на три проектни предложения към Управляващия орган по отделните приоритетни оси на програмата. Експертите от местната администрация в момента работят по подготовка на проекти: „Превенция и противодействие на свлачищните процеси за ограничаване риска от тях“, „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събирани зелени и/или биоразградими отпадъци“, както и по проект „Мерки за въвеждане на решения за превенция и управление на риска от наводнение“. Срокът за кандидатстване е през 2018 година.