Konkurent
ТДМ

Здраве

Оказва се, че връзката между алкохола и творчеството не е случайна

2017-12-02 06:00 1035 0

Оказва се, че връзката между алкохола и творчеството не е случайна

Изменените състояния на съзнанието, плод на наркотично или алкохолно опиянение, на по-дълго безсъние или далечно пътуване (всичко, което променя обичайния ни поглед към света) подобряват творческото мислене. Така твърдят редица хора на изкуството от столетия наред. Може да е само оправдание, но науката е все по-склонна да го приеме.

Едно от проведените в последните години проучвания изучава ефектите на умереното алкохолно опиянение върху човешката креативност. За измерване на творческите способности учените използвали широко разпространения в САЩ "Тест за далечни асоциации", създаден от Марта Медник през 1962 г.  Всяка задача от теста включва три думи, между които трябва да се намери връзка. Например: игра, кредит, упътване. Връзката между тях е думата „карта”. Тестът се използва за оценяване на творческото мислене, защото задачите не могат да се решат по чисто логически път. 

В изследването участват 80 мъже, умерени консуматори на алкохол, със сходни резултати от поредица проведени тестове. Разделени са на две групи – експериментална и контролна, всяка от по 40 човека. Едно денонощие преди теста участниците не приемат алкохол, а четири часа преди това се въздържат и от храна и кофеин.

След това мъжете от експерименталната група получават балансирана според теглото си закуска и такова количество алкохол (водка с боровинков сок), при което след един час алкохолната концентрация в кръвта на всеки да бъде 0.75 промила – малко под максималната допустима за шофиране в Щатите. Тогава участниците решават теста.

Резултатите на леко пийналите доброволци се оказват с около 30% по-високи от тези на контролната група. При това те решавали задачите по-интуитивно от напълно трезвите участници: по-често споделяли, че отговорите са им дошли наум изневиделица, а не след целенасочено мислене.

Известно е, че алкохолът нарушава концентрацията. Авторите обаче предполагат, че тъкмо това има положителен ефект при  справянето с „творчески” задачи. Предишни изследвания са демонстрирали, че хора с нарушен контрол на вниманието също са по-добри в тестовете за креативно мислене.

Изследванията повдигат въпроса дали лекарствата, използвани за подобряване на вниманието и концентрацията, не оказват противоположен ефект върху творческите способности.

Каквато и да е връзката между опиянението и изкуството, авторите, цитирани от сп. TIME, предупреждават: „Изследвахме какво се случва, когато хората са леко пийнали – не когато са пияни до крайност. От резултатите ни не може да се вади заключението, че препиването би имало същия ефект.”

Чаша вино или две понякога са от полза. Все пак – от значение е кой ги пие. obektibg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Тези 6 навика тихо съсипват ставите ни
2018-09-26 04:00
12 0
Износването на ставите е неизбежно, но процесът може да бъде забавен, ако се откажете от някои навици, които смятате за безобидни, твърдят ортопеди. Висящите лакти…

18 неща, които повече няма да можеш да правиш, след като забременееш!
2018-09-25 04:00
409 0
Ти си на седмото небе, защото преди броени дни си разбрала, че ще ставаш майка. Бременността е едно уникално състояние, което променя всяка една жена…

С този прост трик ще пиете повече вода!
2018-09-24 04:00
523 0
Водата е в основата на здравословния живот. Без храна можем да издържим около 3 седмици, но без вода – не повече от 3 дни. Разбира…

Онези, които не пият алкохол, умират по-рано
2018-09-23 14:50
701 0
Хората, които не пият алкохол, умират по-рано от онези, които от време на време посягат към чашката. Звучи абсурдно, но научно изследване на Тексаския университет…

актуален брой на вестник Конкурент