Konkurent
ТДМ

Здраве

Оказва се, че връзката между алкохола и творчеството не е случайна

2017-12-02 06:00 818 0

Оказва се, че връзката между алкохола и творчеството не е случайна

Изменените състояния на съзнанието, плод на наркотично или алкохолно опиянение, на по-дълго безсъние или далечно пътуване (всичко, което променя обичайния ни поглед към света) подобряват творческото мислене. Така твърдят редица хора на изкуството от столетия наред. Може да е само оправдание, но науката е все по-склонна да го приеме.

Едно от проведените в последните години проучвания изучава ефектите на умереното алкохолно опиянение върху човешката креативност. За измерване на творческите способности учените използвали широко разпространения в САЩ "Тест за далечни асоциации", създаден от Марта Медник през 1962 г.  Всяка задача от теста включва три думи, между които трябва да се намери връзка. Например: игра, кредит, упътване. Връзката между тях е думата „карта”. Тестът се използва за оценяване на творческото мислене, защото задачите не могат да се решат по чисто логически път. 

В изследването участват 80 мъже, умерени консуматори на алкохол, със сходни резултати от поредица проведени тестове. Разделени са на две групи – експериментална и контролна, всяка от по 40 човека. Едно денонощие преди теста участниците не приемат алкохол, а четири часа преди това се въздържат и от храна и кофеин.

След това мъжете от експерименталната група получават балансирана според теглото си закуска и такова количество алкохол (водка с боровинков сок), при което след един час алкохолната концентрация в кръвта на всеки да бъде 0.75 промила – малко под максималната допустима за шофиране в Щатите. Тогава участниците решават теста.

Резултатите на леко пийналите доброволци се оказват с около 30% по-високи от тези на контролната група. При това те решавали задачите по-интуитивно от напълно трезвите участници: по-често споделяли, че отговорите са им дошли наум изневиделица, а не след целенасочено мислене.

Известно е, че алкохолът нарушава концентрацията. Авторите обаче предполагат, че тъкмо това има положителен ефект при  справянето с „творчески” задачи. Предишни изследвания са демонстрирали, че хора с нарушен контрол на вниманието също са по-добри в тестовете за креативно мислене.

Изследванията повдигат въпроса дали лекарствата, използвани за подобряване на вниманието и концентрацията, не оказват противоположен ефект върху творческите способности.

Каквато и да е връзката между опиянението и изкуството, авторите, цитирани от сп. TIME, предупреждават: „Изследвахме какво се случва, когато хората са леко пийнали – не когато са пияни до крайност. От резултатите ни не може да се вади заключението, че препиването би имало същия ефект.”

Чаша вино или две понякога са от полза. Все пак – от значение е кой ги пие. obektibg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Само сменете позата си на спане и ще се отървете от тези 9 здравословни проблеми
2018-02-25 06:00
5 0
Сънят е една от най-важните части на целия ни живот, това е процес, в който нашето тяло възстановява енергията, загубена през деня и се ободрява.…

Напрегнали сте мускулите си? Това е най-добрият начин да ги отпуснете!
2018-02-24 06:00
231 0
Статичната гимнастика помага за елеминиране на вътрешното напрежение и спазми в мускулите. Това просто упражнение помага за обогатяване на тялото с кислород и релаксация. Няма…

Експерти посочиха защо чаят в пакетчета убива бавно, но сигурно
2018-02-23 06:00
652 0
Чаят в пакетчета има твърде малко общи качества с насипния истински чай и е опасен за здравето, твърдят специалисти. Хартиените пликчета, в които се съхранява…

Колко са вредни газовите уреди?
2018-02-22 06:00
711 0
Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, невинаги се оказва полезно за нас. Освен че…

актуален брой на вестник Конкурент