Събития

В месеца за борба с диабета: д-р Иво Ралчовски: специалист-офталмолог: Петминутно изследване без болка спасява зрението при диабет

  26.11.2017 12:06             
В месеца за борба с диабета: д-р Иво Ралчовски: специалист-офталмолог:  Петминутно изследване без болка спасява зрението при диабет

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. У нас по повод на датата през месец ноември се провеждат различни кампании, насочени към превенцията на диабета. Над половин милион души в България имат диабет. При 62% от диабетиците настъпват очни усложнения, а рискът за развитие на катаракта и глаукома е два пъти по-висок.

Петминутно изследване без болка и дискомфорт спасява зрението на диабетиците. Изследването е познато като ОСТ (оптична кохерентна томография), популярно също като „очен скенер“. Очните скенери все още са рядкост в България, но сериозните очни центрове се стремят да инвестират в такава апаратура.  Добрата новина е, че Враца е един от малкото градове у нас, в които има очен скенер и той се използва от десетки диабетици за профилактика и проследване на назначено лечение.  „Няма друго изследване, което може да установи проблемите в съдовете, ретината и зрителния нерв на толкова ранен етап. Откакто прилагаме ОСТ в нашата практика, имаме много пациенти, които сме успели да спасим от ослепяване. Някои от тях са съвсем млади, работят, издържат семейства“, обясни д-р Иво Ралчовски, специалист-офталмолог.

ОСТ-то изследва очното дъно по-прецизно от всеки друг апарат, с помощта му се „виждат" в 3D-изображения дълбоките слоеве на ретината и зрителния нерв. ОСТ-то се използва за диагностициране на значими очни заболявания в ранен стадий, които нелекувани могат да доведат до слепота - макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, глаукома и др. Често те протичат без симптоми и се откриват едва когато пациентът започне да ослепява необратимо. Случва се и обратното – при преглед с ОСТ по друга причина, се открива диабет.

Изследването е незаменимо при диабетиците. Съдовете на очите са микроскопични и първи се увреждат от високата кръвна захар.

Стремежът е тези увреждания да бъдат констатирани навреме, за да се спасят очите с най-точната терапия. При 97% от диабетиците с 10-годишна продължителност на заболяването има увреждания на очите. Но вече има шанс тези увреждания да се отложат във времето или да не се случат изобщо.

Голямо облекчение за пациента е фактът, че ОСТ-то е бързо, безвредно и безболезнено. За разлика от флуоресцентната ангиография, тук не се налага постоянно инжектиране на багрилно вещество във вените. Очният скенер може да се прилага  многократно за проследяване на резултата от лечението, без болка и дискомфорт. Изследването се препоръчва и за всички над 55 години, тъй като с него се диагностицират и други заболявания – глаукома, макулна дегенерация. Единственото неудобство засега е, че то не се поема от Здравната каса.

Диабетната ретинопатия е най-честото очно заболяване при пациентите с диабет.

Това е общ термин за всички заболявания, засягащи ретината, причинени от диабет и  представлява изтичане или запушване на мрежата от кръвоносни съдове, снабдяващи ретината. 15 години след поставяне на диагнозата „диабет“ признаци на диабетната ретинопатия има у 97% от пациентите на инсулиново и при 80% от пациентите на неинсулиново лечение. Диабетната ретинопатия е най-честата причина за слепота сред работоспособното население (20-65 г.). Затова е задължително диабетиците да си правят пълен очен преглед поне веднъж годишно. При диабетната ретинопатия човек вижда множество черни петна, които засенчват и пречат на образите. Борбата на лекаря е да не позволи тези петна да се разрастват.

Лещи с жълт филтър пазят очите на диабетиците при операция на перде.

Високата кръвна захар води до акумулиране на захар в лещата на окото. Това засяга водното съдържание и разтяга лещата. Когато кръвната захар спадне, лещата връща нормалната си форма. Колкото по-чести са колебанията в кръвната захар, толкова по-бързо се уврежда и лещата, което ускорява процеса за появяване на катаракта (старческо перде). При диабетиците пердето може да се появи доста по-рано от обичайното. Пердето е свързано със стареенето на очите и се развива след 60-тата година.

Замъглено и двойно виждане, дразнене от светлината, особено при нощно шофиране, избледняване на цветовете -  това са симптомите на пердето. То се отстранява с бърза хирургична процедура, като на мястото на естествената леща се поставя изкуствена. За диабетиците се препоръчват специални меки лещи с жълт филтър. Материалът, от който са изработени е биосъвместим и наподобява 90% този на естествената леща на окото. За разработката и проучването на тези имланти американската компания-производител е инвестирала близо 4 млрд. долара. Учените са открили, че жълтият филтър имитира естественият филтър на нашите очи и предпазва окото от макулна дегенерация – заболяване, водещо до нелечима слепота, с повишен риск при диабет. Това са най-популярните лещи в света, които от няколко години се поставят и във Враца. Лекарите ги предпочитат заради многото клинични проучвания и високата удовлетвореност на пациентите. Подходящи са за млади хора в работоспособна възраст, защото заедно с пердето могат да премахнат напълно късогледството, далекогледството и астигматизма.

Глаукомата е другият бич за диабетиците.

Повишеното ниво на кръвната захар може да доведе до повишено вътреочно налягане и увреждане на нервите. Това състояние се нарича глаукома. Хората, страдащи  от диабет, са с 40% повече предразположени към развитие на глаукома. Глаукомата настъпва бавно и неусетно, като зрителното поле се стеснява неусетно. Може да се загуби до 50-60% от зрението, без да се усети нищо. Глаукомата може да се предотврати с прегледи при офталмолог поне веднъж годишно и задължително измерване на вътреочното налягане.