Събития

Община Мездра е включена в културно- туристическите ЕДЕН дестинации в България

  20.11.2017 14:28             
Община Мездра е включена в културно- туристическите ЕДЕН дестинации в България

Община Мездра е включена в новите културно-туристическите ЕДЕН дестинации на България. Конкурсът за избор на нови ЕДЕН дестинации по проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България“, който стартира на 30 юни 2017 г., с краен срок за кандидатстване 8 септември 2017 г., премина при засилен интерес от страна на общините в страната. В допустимия срок в Министерство на туризма са постъпили 31 формуляра за участие в националния конкурс за малко познати/нововъзникващи дестинации за културен туризъм в България.

Кандидатури за участие в конкурса бяха изпратени от общините Мездра, Ардино, Сапарева баня, Ловеч, Брезово, Самоков, Стара Загора, Бургас (2 предложения), Драгоман, Петрич, Дряново, Раднево, Девня, Костенец, Чавдар, Марица, Хасково, Две Могили, Кърджали, Ямбол, Елена, Ботевград, Варна, Сливен, Малко Търново, Банско, Смолян и областните администрации Ловеч и Добрич.

Оценката на формулярите е осъществена от комисия, при спазване на критериите за оценка, които са част от изискванията в процедурата за оценяване на кандидатурите.

Съгласно изискванията на проекта, след приключване на оценката по документи на подадените кандидатури, през месец октомври е осъществено и посещение на място на петте дестинации, които са получили най-голям брой точки.

В конкурса са класирани 5 общини. Победител е Община Ямбол, а дестинации-подгласници са Община Мездра, Община Драгоман, Община Чавдар и Община Ардино. На петте избрани дестинации ще бъде извършено професионално фотозаснемане и те ще бъдат промотирани в специално изготвени брошури на български и английски език.

През месец януари ще се проведе Национална церемония по награждаване на избраните малко познати ЕДЕН дестинации за културен туризъм.