България

Родители, ако училищното настоятелство ви иска пари за консумативи или ремонти, не давайте!

  18.11.2017 08:23             
Родители, ако училищното настоятелство ви иска пари за консумативи или ремонти, не давайте!

Министерството на образованието и науката взе пример Община Бургас и въведе забрана за събирането на финансови средства от родителите на децата и детските градини. Това каза просвестният министър Красимир Вълчев, който беше на работна среща в морския град.

Още миналата година преди началото на учебната година кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед, с която категорично забранява събирането на финансови средства от родителите на децата в детските градини - за санитарни и хигиенни материали, играчки, дидактически материали, ремонт, оборудване и обзавеждане, познавателни книжки и учебни комплекти. Също така се забранява събирането на финансови средства от семействата на учениците в училищата - за ремонт, оборудване и обзавеждане на помещенията, охрана и сигурност.

Тази практика от тази година е въведена във всички учебни заведения в страната.

„Всъщност ние това го направихме след Община Бургас, още в началото на учебната година забранихме училищните настоятелства да събират пари от родителите за дейности, които са обезпечени. Това е постановление в нормативната уредба и не следва да дават събират суми от родителите“, каза Вълчев.

Въпреки забраната обаче хиляди родители са принудени да дават около 100 лв. месечно допълнително за консумативи, оплакаха се потърпевши.

Blitz.bg