Събития

Честването на 140 години от Освобождението на Козлодуй продължава

  17.11.2017 16:08             
Честването на 140 години от Освобождението на Козлодуй продължава

В сряда в читалище „Христо Ботев”-Козлодуй бе представена книгата „1 000 причини да се гордеем, че сме българи”. Мероприятието е част от Програмата на Община Козлодуй за честване на 140 години от Освобождението на Козлодуй от османско робство. На срещата присъстваха Мая Занева - председател на ОбС, ученици, жители от населените места, представители на организации. Николина Горова, председател на Фондация „Българска гордост”, направи кратка презентация на интересното издание. Целта на срещата бе да се инициира участието на местната общност в написването на книга „100 причини да се гордея, че съм от Козлодуй”. Фактите, които ще влязат в книгата, ще са от най-различни области. Всички жители, малки и големи, могат да изпращат своите предложения на електронната поща на Община Козлодуй.
Като част от Програмата за честванията в понеделник беше открита фотоизложба във фоайето на читалището, а във вторник, 14 ноември, от читалищната библиотека бе организирано четене с деца на исторически разкази за освобождението на Козлодуй.
Честванията на 140 години от Освобождението на Козлодуй продължават идната седмица. На 22 ноември, от 17 ч., в заседателната зала на Общината ще се проведе дискусия „Свободата – дарена или заслужена” с участието на ученици и историци.
На 23 ноември ще бъде кулминацията на тържествата. В 9 ч. ще бъдат поднесени венци на паметника в село Хърлец. В 11 ч. ще се състои тържествено издигане на нови знамена в Ботев парк, на мястото, където се е клела Ботевата чета. Инициатори на поставянето на новите паметни знаци са трима дейни граждани.
В 18.30 ч. на площад „Христо Ботев” ще бъдат поднесени венци и цветя на паметниците на героите, отдали живота си за свободата на България. От 19 ч. на сцената на Дома на енергетика ще се играе спектакълът „Чичовци” на Драматичен театър „Невена Коканова”, Ямбол. Входът е свободен.