България

Устройства с боя може да защитават банкоматите от кражба

  17.11.2017 14:42             
Устройства с боя може да защитават банкоматите от кражба

17 банкомата са били атакувани от началото на годината. Според специалистите по сигурност, ако в банкоматите се монтират устройства, които да боядисват парите при въздействие върху машината, престъплението може да се ограничи.
Това заяви пред БНТ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките.

Според него, банкоматите са добре защитени. Те имат СОТ, видео наблюдение, застраховани са и не на последно място - сумите, които има в отделно устройство не са толкова големи.
Нивото на защита е предостатъчно сега, смята Андронов, но допълни, че всеки може да прецени дали е необходимо да направи нещо повече.

Активите на банковата система в момента са близки по размер до БВП на страната - 95 милиарда лева, каза председателят на Асоциацията на банките. Те се увеличават почти със същия темп, дори по-бързо.

Една съществена част от тях са кредити, а друга - парични средства, салдо по сметки в Централната банка, кешови наличности. Банковата система се намира в отлична кондиция, расте добре, генерира доходи, посредничи по-интензивно отколкото в предишните години, увери Андронов.

По негово мнение сега лихвите са изключително ниски. Лихвите по депозити са исторически на най-ниските си нива - близки до 0.25% средно. Най- пряко върху лихвите по кредитите и по депозитите им влияе лихвената политика на ЕЦБ.
Депозитите продължават да нарастват - с 6% годишно. Няма алтернатива, въпреки че част от спестяванията са минали към потребление и инвестиции. С 6% се увеличават и кредитите.