България

Студенти създадоха водороден автомобил

  17.11.2017 13:19             
Студенти създадоха водороден автомобил

Прототип на водороден автомобил, разработен от студенти и преподаватели от Русенския университет, спечели награда за дизайн на екосъстезание в Турция. Според създателите колата на бъдещето ще е идеална за градски условия, защото не отделя вредни газове.

Ръководител на екипа е гл. ас. д-р Иван Белоев, който преди седмица взе награда и за млад учен на Австрийското министерство на науката, научните изследвания и икономиката.

Младите изобретатели решават да направят прототипа преди година. Идеята е на група от 40 студенти, към тях се присъединяват и преподаватели от 4 факултета, разказва д-р Иван Белоев.

Според него най-важното преимущество на водородния автомобил е, че допринася за опазването на околната среда. В близките 20 години стратегията е автомобилите с конвенционални горива да излязат от градската среда, за да се спестяват емисии от парникови газове, каза пред камерата на БНТд-р Белоев.

Дизайнът и цветът на прототипа са избрани от студентите. Колата развива скорост от 50 километра в час и е много полезна за градска среда, защото е малка и маневрена, смятат създателите ѝ.

Може да намери приложение в големите градове, където в централните части има проблеми с паркирането. Тези коли биха допринесли за намаляване на задръстванията, добавя младият учен.

В световен мащаб вече има автомобили серийно производство с водородно гориво, казва д-р Белоев и допълва, че в следващите 10 години подобни коли ще се виждат по-често по градските улици.