Събития

Електрическа метла чисти Монтана

  17.11.2017 12:53             
Електрическа метла чисти Монтана

Монтана вече има супермодерна техника за събиране на боклуците от алеите в  парковете и по  площадите. Компактната машина беше доставена в петък. Тя е екологична, движи се с електричество и батерията й издържа между 8 и 16 часа. Екометлата струва 36 000 лева и е платена с отчисленията, които общината получава  РИОСВ за ползването на депото за отпадъци.. Всяка община, който депонира сметта си край Монтана, плаща такса на тон. В края на годината парите се връщат в общините и могат да се ползват за подобряване на сметосъбирането. Монтана вече си купи нов трактор за над 200 000 лева, който стана част от снегопистващия машинен парк. Сега е доставена и нова техника за чистене на алеи и площади.

„Тази машина е необходима на Монтана. Градът ни има много паркове и те трябва да се чистят редовно. Мобилна е , икономична, екологична, модерна, адекватна. Щади настилките, по които минава. Заменя работата на пет-шест души.”, каза кметът Живков.

Вече около 10 общини в страната са се снабдили с такава техника. Предимствата й са, че е без двигател, без вредни емисии, високопроизводителна, най-новото поколение в съвременната комунална техника. Произведена е в Белгия.

Прахосмукачката гълта почти всички боклуци – от листа и фасове, до пластмаксови бутилки от 2 литра, както и стъклени бирени шишета, т.е.  всички изхвърлени в градската среда боклуци, преминават през тръбата.
В рамките на един осемчасов работен ден електрическата метла може да почисти основно цял парк, т.е. да свърши работата на три жени с метли. Боклукът се събира в специален 240-литров контейнер, а той просто се изхвърля в кофата за смет, обясниха доставчиците.

„Имаме намерение през следващата година да купим още две такива машини. Това ще улесни работата и ще направи Монтана по-чист град”, подчерта кметът Живков.