България

Отиде си една ера! Фейсбук въведе промяна, която важи за всички потребители

  17.11.2017 11:58             
Отиде си една ера! Фейсбук въведе промяна, която важи за всички потребители

В последните няколко дни все повече от потребителите на Facebook в България осъмват с разделен feed. Обичайният информационен поток, който скролвате на основната страница на социалната мрежа, започва да става пречистен от публикации на страници.

Тази нова политика на разслоение на новините все още не е обхванала мобилните приложения, но подозренията са, че процесът е бавен, но еднопосочен. Промяната изненада стотици българи, тъй като в края на миналия месец беше обявено, че разделението ще се приложи експериментално сред потребителите на Боливия, Камбоджа, Сърбия, Гватемала, Словакия и Шри Ланка.

Но както виждате страната ни не фигурира сред тях. Тогава световните медии предадоха, че тестването ще продължи няколко месеца, но засега няма планове то да се разширява и в други държави. Въпреки това разделението и силното намаляване на новини от страници във информационния поток на десктоп версията е видно за част от хората на нашата територия.

В изброените по-горе страни тестовете вече предизвикват сътресения. В Словакия например 60-те най-големи Facebook групи са отчели между две трети и три четвърти спад на рийча си (достигането до потребителите). В какво се изразява промяната? В десктоп версията на Facebook, или с други думи, когато отговорите сайта пред браузър от компютъра си, вие ще забележите, че в информационния агрегат доминират снимки и постове на ваши приятели. Тук-таме ще виждате и постове от страници, но отгоре с дребен шрифт пише - спонсорирано. Тоест започва мащабна акция по пречистване на feed-a ви, в който вече ще има място само за активността на вашите приятели, групи, в които членувате, и платено съдържание.

Всички безплатни постове, публикувани от страниците, които сте харесали, ще се намират в отделен информационен канал /feed/, където пък ще виждате само тях. Опцията в англоезичната версия се нарича Pages feed, a в преводния български интерфейс "Новини от страници". За да стигнете до нея, обаче ще трябва да погледнете менюто в дясно и евентуално да натиснете стрелка за "виж още".

В долната снимка можете да видите точно къде се намира достъпът до този агрегат, съдържащ постове от страници. Какво значи на практика новата политика на Facebook и как ще се отрази? В последната година стотици потребители се оплакваха, че са заринати от съдържание, което не кореспондира с желанията им на потребител в социалните мрежи.

Търсачката "Гугъл" грохваше изпод непрекъснато търсене на рецепти за ограничаване на публикациите на страници във фийда на потребителите. Както знаете, алгоритъмът за подбор на новини във feed-a непрекъснато търпи развитие и затова имаше периоди, в които вместо активност на приятели във фейсбук, хората виждаха предимно рекламни съобщения и новини. Затова вероятно потребителите сега ще са малко по-улеснени в ситуация на разграничаване на двата потока.

От друга страна ударът за бизнеса е голям, тъй като онлайн рекламата и тази в социалните мрежи зае основна позиция през последните години. Фактът, че техните публикации ще бъдат измежду основните новини на потребителите само ако са спонсорирани, всъщност е чудесен инструмент за подтикване на корпоративните клиенти на Facebook да вложат пари в социалната мрежа, за да постигнат заветното разпространение.

От друга страна, бизнес моделът на сайт, който се основава на фейсбук разпространение, трябва да се промени и в него да бъдат заложени нови канали за трафик. И като стана дума за трафик, на органичния трафик във социалната мрежа му се вижда краят. Е, няма да изчезне съвсем, тъй като се предполага, че потребителите лека-полека ще се приспособят и ще започнат да разглеждат новини през "pages feed", но до тогава нивата му ще се сринат и вероятно никога няма да се върнат в изходна позиция.