България

Специалните екипи върнали близо 17 300 деца в училище

  17.11.2017 10:08             
Специалните екипи върнали близо 17 300 деца в училище

Специалните екипи, създадени от правителството, за да се опитат да върнат поне част от отпадналите от клас над 206 000 ученици, са успели да убедят родителите на 17 297 деца да ги запишат отново на училище. Резултатът, макар и не толкова точен, беше съобщаван вече няколко пъти и е постигнат след посещение на близо 163 000 адреса, обявиха от правителствената пресслужба.

Повечето деца така и не са открити. Вече на няколко пъти от образователното министерство обясниха, че около 80% от тях не живеят в страната. Процентът едва ли ще се промени драстично, след посещението на всички адреси. Така излиза, че от обявените за отпаднали над 206 000 деца в страната са около 41 000. От тях до момента в училище са върнати по-малко от половината.

По време на обходите екипите са установили 156 деца в риск, като за 44 от тях е предприета мярка за социална закрила. Областите, в които има най-малко отпаднали ученици и в следствие на работата на екипите е постигнато почти 100% приобщаване, са Габрово, Смолян и Враца. Най-много отпаднали и съответно върнати в системата деца и ученици са Пловдив, Сливен, Стара Загора, София.

Работата на специалните екипи няма да спре до тук. Посещенията по адреси продължават, а същевременно с това ще се следи дали записаните в училище деца продължават да посещават часовете.

"Предвиждаме да осигурим средства за покриване на транспортните и командировъчните разходи на учителите и експертите в регионалните управления на образованието, ангажирани с механизма. Ще подкрепим провеждането на допълнителни часове по български език", съобщил министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от пресцентъра на просветното министерство.