Здраве

Кошмарни болки при подагра! Как да ги спрем?

  16.11.2017 22:23             
Кошмарни болки при подагра! Как да ги спрем?

Подаграта е хронично заболяване, което възниква заради нарушения обмен на веществата. При подаграта се образуват отлагания на кристали на пикочна киселина в костите, сухожилията и хрущялите.

Ако са поразени черният дроб и бъбреците се забавя извеждането на пикочната киселина от организма. Тъкмо това е времето, когато се явява неканената гостенка - подаграта.  

Как да разпознаем подаграта?
В повечето случаи подаграта се проявява бавно. Затова е изключително трудно разпознаването ѝ в по-ранен стадий. Настъпват промени в ставите и костите. Тези изменения са съпътствани от възпалителни процеси. 

Следващата крачка - това са нарушения в строежа и функциите на ставите и костите. Кожата на болната става подпухва и се зачервява. Температурата остава повишена за 3-4 дена. И изключително силни, неспирни, кошмарни болки. 

Любимите за подаграта места по човешкото тяло са големите пръсти на стъпалата и мълките стави на китките на ръцете. 

Какви са най-честите причини за заболяване от подагра? 
Ако често злоупотребявате със спиртни напитки, десерти и пенливи вина. Ако в менюто ви присъстват твърде много блюда с месо. Ако обичате да си похапвате обилно - вината е ваша и може да смятате, че сами сте си поканили подаграта. 

Ако това скръбно събитие ви е сполетяло и подграта вече ви инквизира, е необходимо незабавно да започнете строга диета.

Забранени са: алкохол, фасул, спанак, киселец, репички, подправки, черен дроб. 

Колкото се може по-малко: хляб, мазнини, захар.

Строго забранени са: младо месо и такива части, които дават гъст и силен бульон - крака, глава и пр. 

Полезни са: млечни продукти, особено цвик и кисело млако, различни коренплодни и плодове, особено полезни са горските ягоди и цариградското грозде, а също така и лимоните. /Zdrave.to