Събития

“Черга” празнува днес своята 10-та годишнина

  16.11.2017 15:45             
 “Черга” празнува днес своята 10-та годишнина

На 17 ноември, един от най-атрактивните танцови клубове във Враца  празнува 10 години от създаването си. Основан от хореографа Ралица Тодорова, с идеята да се изучават български народни танци от всички етнографски области на България, танцов клуб “Черга” успява да развие и обогати дейността си, привличайки през годините хора с различни професии и интереси, в групи за начинаещи и напреднали с индивидуален подход към всеки.

Водени от желанието си да изучават и разпространяват красотата на самобитното българско хоро, танцьорите от клуб „Черга“ представят града ни на редица национални и международни фолклорни фестивали, между които: фестивал „Живо наследство”, фестивал „Хоро се вие, извива” в София,  телевизионното танцово шоу „Надиграй ме”-1 по БНТ, VI-тия международен фолклорен фестивал „Разиграно оро” в Охрид, Македония, IX-тия международен фолклорен фестивал в Прага, Чехия.

Самодейците от клуб „Черга“ участват и в третото издание на „Хоро в София“ в зала „Арена Армеец“, в петия национален фестивал „Тракийска броеница“ град Пазарджик и фолклорния празник в Паралия-Катерини, Гърция, като в две поредни години се представят и на сцената на престижния международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет“.

„Непрестанното развитие и обогатяване на репертоара на танцов клуб „Черга“ дава самочувствието на всички танцували през годините и продължаващи да танцуват в клуба, че са допринесли за съхраняването на българския фолклор, че са частица от магията на красивия български народен танц“,казва Ралица Тодорова, основателка и хореограф на клуб „Черга“.