Събития

Момчил Христов става на 50 г.

  16.11.2017 15:29             
Момчил Христов става на 50 г.

Своя 50-годишен юбилей празнува на 19 ноември един от най–добрите врачански майстори каменоделци - Момчил Христов. За този период от време е оставил зад гърба си много свършена работа и доволни клиенти. Момчил Христов завършва Каменоделното училище в с. Кунино и открива своя работилница. Той не просто прави паметници, а създава произведения на изкуството. Слави се като най-добрият майстор на портрети върху черен гранит в града. Момчил Христов се занимава от дълги години и с изобразително изкуство, участва в изложби в различни български градове, сред които Дупница, Козлодуй, Враца.

Реставрира няколко войнишки паметника, като последният е паметникът на загиналите по време на бомбардировките над Враца по време на Втората световна война.

Последното му творение е паметна плоча на загиналите 20 войници от Долно Озирово във войните за обединението на България.

Момчил Христов подкрепя много благотворителни каузи. Изработва безвъзмездно паметна плоча на майката на Димчо Дебелянов, която се намира на ул. „Иванчо Цветков” 13 във Враца. Негово дело са и плочата на баба Йота Ангелакьова – съзаклятничка и укривателка на участниците в подготовката на Априлското въстание във Враца, както и паметния знак на унтерофицер Симеон Петров от 3-ти ескадрон на V гвардейски улански полк, загинал при Освобождението на Враца от османско иго през 1877 г. пред Гуцовия хан в Кемер махала. От няколко години, заедно със съпругата си се отдават на друга благородна кауза – събирането и даряването на книги в благотворителна кампания под надслов „Дари книга, запази българщината!”. Дарени са стотици книги за нуждите на организации и институции в България и Македония.

Момчил Христов не обича да говори за своите добри дела, защото смята, че морален дълг на всеки човек е да работи в полза на обществото и да помогне на изпаднал в беда. Той е горд баща на син и дъщеря, а наскоро сърцето му сгря появата на неговия внук Калоян.

Пожелаваме му още дълги години здраве и сили да твори, да дарява доброта и да се радва на обичта на нарастващото си семейство! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!