Свят

Бурята „Евридика“ взе 7 жертви

  16.11.2017 09:45             
Бурята „Евридика“ взе 7 жертви

Няма пострадали български граждани в следствие на силно усложнената метеорологична обстановка, предизвикана от бурята „Евридика” в Южна Гърция, особено в района на Южна Атика, са причинени значителни разрушения и материални щети.

Проливните дъждове са прекъснали стария път между Атина и Коринт в района на Неа Перамос, Мандра, Магули и Мегара. Затворени са училищата в Мандра, Неа Перамос и Магула. В района е обявено извънредно положение. Екипи на противопожарната служба се опитват да достигнат до бедстващите граждани. До момента в района на град Мандра, където обстановката е най-сериозна, са установени седем жертви.

В посолството на Република България в Атина няма постъпила информация за пострадали или бедстващи български граждани в следствие на бедствието, съобщиха от МВнР.

В района на Мандра са затворени следните пътни участъци: при втория километър от стария национален път Елевсина – Тива в района на Агиос Сотирас, община Мандра - и в двете платна; при 15-ия километър от стария национален път Аспропирго, платното в посока Коринт; при 21–я километър /пътен възел Парадисо-Елевсина/, в посока Коринт; при 24–я километър /пътен възел Мандрас/, платното в посока Атина.

Трафикът в горните точки се отклонява по новия национален път.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в южната част на Гърция, с цел собствената им безопасност и улесняване на спасителните операции, да проявяват повишено внимание, да се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Очаква се лошите климатични условия в района да продължат до 19 ноември.

Българското посолство в Атина следи ситуацията и е в постоянен контакт с местните власти. При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на дежурния телефон за спешни случаи: +30 6937 096 220. /БГНЕС