България

Арестуваха след гонка 7 бандити

  16.11.2017 09:42             
Арестуваха след гонка 7 бандити

Седем души са задържани при спец акция на полицията срещу нелегалните емигранти, научи БЛИЦ. Арестуваните са се занимавали с превоз и настаняване на бежанци в страната. Те са заловени след зрелищна гонка, докато са превозвали бежанци с бял камион. Единият от бандитите, с инициали Н.В., е носил и оръжие.

От пресцентъра на МВР потвърдиха информацията на БЛИЦ и излязоха с официални данни за случая:

Група от 7 души е задържана за извършено престъпление по чл. 281 от Наказателния кодекс за нелегален превоз и настаняване на чужденци. Специализираната полицейска операция е проведена на 13 ноември от служители на Главните дирекции „Национална полиция“ и „Гранична полиция“, СДВР и е под надзора на Районната прокуратура в София.

Според събраните до момента данни групата е поемала нелегално преминали чужденци от границата ни с Турция и ги е превеждала до околностите на София, където ги е настанявала на различни адреси. Основният каналджия е пакистанец.

След преследване и оказана съпротива, на 13 ноември е спрян товарен автомобил с 22 чужди граждани от Афганистан и Сирия и съпровождащ автомобил с четирима души в него. Водачът на камиона и четиримата в леката кола са задържани като отговорни за престъплението. С участието на наблюдаващ прокурор от СРП са извършени процесуално-следствени действия на три адреса в околностите на София. На един от тях са намерени трима чужди граждани, незаконно пребиваващи, както и наркотици и незаконно притежавано огнестрелно оръжие и още двама мъже, съпричастни към престъпната дейност на групата. Единият - незаконно пребиваващ гражданин на Пакистан, за когото има данни, че е от основните действащи лица в групата.

На 6-ма от задържаните са повдигнати обвинения за престъпления по чл. 281, чл. 270 и чл. 339 от НК и им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок от 72 часа.

Работата по изясняването на случая продължава.