България

Рали състезател с ценни съвети за безопасно шофиране следващите месеци

  16.11.2017 09:40             
Рали състезател с ценни съвети за безопасно шофиране следващите месеци

Гумите са основният фактор за безопасно шофиране. Това коментира в ефира на Дарик рали състезателят и директор на Академия за безопасно майсторско шофиране Васил Жеков. До 1-ви март вече всички водачи трябва да шофират с гуми с минимум 4 милиметра грайфер. „Гумите са основата на колата и трябва да са стабилни, другото задължително е да се спазва дистанция с останалите водачи на пътя“, коментира още Жеков.
 
„Първото нещо, което шофьорите трябва да знаят, е при потегляне да си сменят чипа на мозъка и да започнат да мислят, че идва зима, хлъзгаво е, температурите вече са по-ниски, пътят е много хлъзгав и трябва да знаят, че сцеплението се променя. Става много по-хлъзгаво, много по-лигаво, въпреки че още няма сняг. В България просто един от големите проблеми е, че асфалтът е много хлъзгав. Много шофьори вече започнаха да сменят зимните си гуми, защото преди години просто беше много трудно“, посочи Жеков.
 
„Това ли струва животът ни? Да спестим едни 300 лева? Има много катастрофи и не мисля, че човешкият живот е толкова евтин. Така че препоръчвам силно. Защото първото нещо, с което трябва да започнем, са гумите. Те са основният фактор за безопасно шофиране, а след това идват вече и човешките умения“, допълни рали състезателят.


„Трябва да знаем, че съществува физика на автомобила. Трябва да я изучим и после с много упражнения да променим навиците, за да може всеки един шофьор да реагира правилно - дали ще му се изпързаля задница или предница, или трябва да спре по-бързо в една заледена и снежна ситуация“, каза още състезателят и директор на Академия за безопасно майсторско шофиране Васил Жеков.