Крими

МВР: 17 пешеходци са блъснати от коли от началото на годината във Видинско

  16.11.2017 09:00             
МВР: 17 пешеходци са блъснати от коли от началото на годината във Видинско

17 пешеходци са пострадали при катастрофи от началото на годината във Видинско. 13 от тях са били ранени, а загинали няма, съобщиха от ОД на МВР. Статистиката беше оповестена по повод днешния ден, обявен за ден без жертви на пътя.

За сравнение със същия период през миналата година - пътните произшествия с пешеходци в региона са били 10, с 8 ранени и две жертви във Видин и Арчар, допълват от полицията.

В дните на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях, 16 ноември е обявен за ден без пешеходци – жертви на пътя. В рамките на втората кампания от акция „Зима“ пътните полицаи осъществяват засилен  контрол върху поведението на пешеходците на пътя. Униформените следят и за толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците.

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са  възрастните пешеходци, носещи тъмни връхни дрехи или имащите опасния навик да пресичат  пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода  от настъпването на сумрака, в тъмната част на денонощието. Злополуки с тях възникват между 17.00 и 20.30 часа, сочи статистиката. Причините най-често са съчетание на  несъобразена скорост на водачите и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.