Крими

Осъдиха студентка и бизнесмен, пробвали да излъжат бюрото по труда

  15.11.2017 19:35             
Осъдиха студентка и бизнесмен, пробвали да излъжат бюрото по труда

Врачанският окръжен съд одобри споразумения между прокуратурата и защитата на студентка и бизнесмен, които опитали да излъжат бюрото по труда с цел материална облага. Подсъдимите Йоана Т. и Цветан Цв. са се признали за виновни и затова се се сдобили с присъди от по 3 месеца затвор с 3-годишен отлагателен период. Присъдите са окончателни и не подлежат на обжалване. 
Държавното обвинение доказало, че студентката Йоана и бизнесменът Цветан представили неверни сведения пред трудовата борса. Тя декларирала, че не участва в никакви форми на образование или обучение, както и всякакви видове професионални обучения и включени компетентности, а той - че не осъществява стопанска дейност като търговец по смисъла на търговския закон.

На практика Йоана била записана като студент, като под задочна форма се обучавала по специалността "Психология“ във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. На свой ред Цветан Цв. бил управител и едноличен собственик на дружество с ограничена отговорност.

Целта на двамата била, чрез представяне на неверни сведения, да получат средства от фондовете, предоставени от Европейския съюз на българската държава по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.
След като подали попълнените с тези данни заявления за участие в схема „Младежка заетост“ по проект „Нова възможност за младежка заетост“ и съответните декларации двамата успели по неправомерен начин да се облагодетелстват. Йоана Т. получила средства в размер на 2 671.68 лева, от които 2 260 лева за трудови възнаграждения и 403.68 лева за осигурителни вноски за сметка на работодателя, а Цветан Цв. съответно – 1 065.26 лева, в това число 902.05 лева за възнаграждения и 163.21 за осигуровки.